Giganţii financiari, sub asediul justiţiei americane: Citigroup este pasibilă de o amendă de 10 miliarde de dolari. De la BNP Paribas se cer 16 miliarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Citigroup a vândut obligaţiuni garantate ipotecar inducând în eroare investitorii
Citigroup a vândut obligaţiuni garantate ipotecar inducând în eroare investitorii

Departamentul de Justiţie a cerut Citigroup peste 10 miliarde de dolari pentru închiderea unei investigaţii legate de vânzarea de obligaţiuni garantate de ipoteci înaintea crizei financiare din 2008, potrivit unor surse citate de către Bloomberg.

Procurorii au întrerupt luni discuţiile cu reprezentanţii Citigroup şi se pregătesc să dea în judecată banca, după ce instituţia financiară a oferit sub 4 miliarde de dolari pentru închiderea investigaţiei. Departamentul dee Justiţie ar putea declanşa procesul cel mai devreme săptămâna viitoare.

Pentru Bank of America, procuratura americană cere 17 miliarde de dolari, însă banca a oferit 12 miliarde pentru stingerea litigiilor.

Departamentul de Justiţie investighează opt bănci inducerea în eroare a investitorilor în legătură cu valoarea obligaţiunilor garantate prin ipoteci, atunci când preţurile s-au prăbuşit. Între acestea se mai află Credit Suisse Group şi Wells Fargo.

În luna noiembrie anul trecut JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după active, a convenit să plătească 13 miliarde de dolari pentru închiderea unei investigaţii pentru acelaşi tip de conduită în afaceri.

Un alt gigant bancar, BNP Paribas din Franţa – cea mai mare bancă europeană, este pasibilă de o amendă de 16 miliarde de dolari, după ce a realizat tranzacţii cu state aflate sub sancţiuni, precum Iran, Sudan şi Cuba, şi ajutat la evitarea identificării tranzacţiilor în momentul în care acestea treceau prin sistemul financiar american.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite