Germania pare să agreeze propunerea UE privind combustibilii sintetici, dar cere lămuriri

0
Publicat:

Germania a salutat propunerea CE de înlocuire a combustibililor fosili cu cei sintetici, părând să agreeze propunerea UE, dar a cerut lămuriri și asigurări că acest combustibil va fi permis după 2035.

Ministrul german al Transporturilor, Robert Habeck
Ministrul german al Transporturilor, Robert Habeck. Foto Epa-Efe

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, văzută vineri de Reuters, ministerul german al transporturilor a salutat propunerile executivului UE care să permită mașinilor cu motor cu ardere să funcționeze exclusiv cu combustibili sintetici, dar a cerut o legislație care să permită înregistrarea acestora după 2035.

Obiecțiile de ultim moment ale ministerului la începutul acestei luni au forțat UE să amâne votul asupra unei legi convenite anul trecut, după luni de negocieri pentru a pune capăt vânzărilor de mașini care emit CO2 în bloc în 2035, făcând efectiv imposibilă vânzarea de noi vehicule cu motor cu combustie. 

Reuters a raportat la începutul acestei săptămâni că Comisia Europeană a încercat să iasă din impas cu un nou proiect de plan care să permită vânzările de mașini cu motor cu combustie dacă acestea funcționează numai cu combustibili neutri din punct de vedere climatic, numiți și carburanți sintetici sau e-fuels.

Deși a salutat propunerea, ministerul german al transporturilor a declarat în scrisoarea sa că ar trebui să fie prezentată fără întârziere Comitetului Tehnic pentru Autovehicule al Comisiei. De asemenea, a spus că acordarea de licențe pentru vehiculele cu combustibil electronic ar trebui să fie luată în considerare pentru obiectivele UE privind emisiile de CO2 pentru vehiculele de pasageri și utilitare ușoare.

Într-un tweet de vineri, ministrul Transporturilor Volker Wissing a scris: „Vrem ca mașinile care funcționează cu combustibili ecologici să poată fi înmatriculate nou în viitor”.

Deși nu este pe agenda oficială, subiectul e-carburanților neutri din punct de vedere carbon ar putea fi discutat vineri la un summit UE de la Bruxelles.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a spus că crede că disputa dintre minister și Comisie a fost acum rezolvată și că problema ar trebui rezolvată marți.

Miniștrii energiei din țările UE se vor întâlni marți la Bruxelles, prezentând o potențială oportunitate de a semna legea. Nerespectarea acestui lucru marți ar putea duce la amânarea pentru următoarea reuniune programată a miniștrilor țărilor UE la sfârșitul lunii aprilie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite