Gazprom amenință că nu va mai livra gaze Republicii Moldova

0
0

Gazprom amenință că va rupe contractul pentru livrarea gazelor către Republica Moldova, având în vedere că nu există niciun acord pentru stingerea datoriilor acesteia din urmă, scrie Tass.

Conductă de gaze pe care scrie Gazprom
Conductă Gazprom

Potrivit declarației de sâmbătă a Gazprom, compania a confirmat volumele livrărilor de gaze către Moldova din octombrie la 5,7 milioane de metri cubi pe zi, dar a subliniat că poate rezilia contractul oricând, deoarece nu a existat un acord privind stingerea datoriilor Moldovei, scrie Tass.

Gazprom a confirmat livrări de gaze către Moldova în octombrie 2022 în volum de 5,7 mln metri cubi zilnic. Volumul este determinat de o respingere unilaterală a părții ucrainene de a primi gaz rusesc la stația de contorizare a gazelor Sokhranovka. De asemenea, menționăm că Republica Moldova încalcă în mod regulat prevederile contractului în ceea ce privește termenele de plată pentru gazul livrat”, se arată în comunicat.

Acestea fiind spuse, din cauza eșecului Moldovei, nu a fost încă încheiat un acord privind stingerea datoriilor acumulate de-a lungul anilor. „Din acest motiv, Gazprom are dreptul să rezilieze actualul acord în orice moment”, a subliniat compania.

Anterior, CEO-ul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că livrările de gaze rusești au continuat, în ciuda faptului că Chișinăul nu a respectat acordurile privind semnarea contractului de decontare a plăților.

Moldovagaz și Gazprom au reînnoit contractul de furnizare de gaze pentru cinci ani în octombrie anul trecut. Decontările la timp și rambursarea datoriilor se numără printre principalele clauze ale contractului.

Spînu: Incertitudinea cu care operează Gazprom este foarte mare

Sâmbătă, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat că Moldovagaz a solicitat onorarea prevederilor contractului, însă în momentul de față nu se cunoaște dacă Gazprom va da curs solicitărilor.

,,Au făcut rereferință la o problemă tehnică. Nu credem că este una argumentată. Incertitudinea cu care operează Gazprom este foarte mare , așa doar ca exemplu, ieri s-a primit confirmarea abia după ora 20:00. Nu credem că este un comportament normal, pentru că până la urmă vorbim de viața și sănătatea oamenilor”, a anunțat Andrei Spînu.

Acesta a dat asigurări ca moldovenii nu vor rămâne fără lumină și gaz. Asigurarea este însă valabilă numai pentru această lună.

,,În această perioadă, mă refer, la luna octombrie, nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate. Continuăm să economisim, să facem rezerve și să ne pregătim de iarnă. Vă informez că ,, Energocom” are contractate deja 53, 5 milioane de metri cub de gaz în stoc. Săptămâna viitoare acest gaz va fi depozitat în Ucraina și România”.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite