Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi inaugurat miercuri de premierii Ponta şi Leancă, de Ziua Independenţei Republicii Moldova. România va concura Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazoductul va asigura independenţa energetică a Basarabiei în faţa Gazprom
Gazoductul va asigura independenţa energetică a Basarabiei în faţa Gazprom

Premierul Victor Ponta şi omologul său din Republica Moldova vor inaugura miercuri gazoductul Iaşi-Ungheni, în cadrul unei vizite oficiale pe care primul ministr al României o va face în Republica Moldova.

În data de 27 august, Republica Moldova aniversează Ziua Independenţei, astfel că inaugurarea conductei în această zi are şi o conotaţie simbolică, în contextul spargerii monopolului Gazprom.

Ponta a anunţat azi că la Chişinău va lua parte la manifestările dedicate Zilei Independeţei Republicii Moldova şi va inaugura, la Ungheni, gazoductul care conectează energetic cele două ţări. Cei doi premieri vor trece în revistă, cu acest prilej, proiectele bilaterale şi vor vizita o grădiniţă construită din fonduri alocate de România.

Atac la Gazprom

Conducta de gaze dintre România şi Republica Moldova va putea transporta în următorii ani între 1,5 şi 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze ruseşti ale Moldovei. „Adevărul“ a scris că primele livrări vor avea loc în data de 27 august.

România produce anual în jur de 11 miliarde de metri cubi de gaze, prin Romgaz şi Petrom şi mai importă alte 2,5-3 miliarde de metri cubi de la intermediarii agreaţi de Gazprom, respectiv Wintershall şi Imex Oil.

Republica Moldova, fără regiunea separatistă Transnistria, importă anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale. Importurile Transnistriei sunt de încă 1 miliard de metri cubi pe an.

Pregătiri economice

Înainte de începerea livrărilor de gaze este necesar ca Transgaz Mediaş (TGN) şi compania nou înfiinţată Vest Moldo Transgaz din Republica Moldova să încheie un acord de operare. De asemenea, este necesar ca firme româneşti şi Republica Moldova să încheie acorduri comerciale de vânzare-cumpărare a gazelor.

Lucrările la gazoductul dintre România şi Republica Moldova pe ruta Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate în mai puţin un an. Circa o treime din costurile conductei, adică 7 milioane de euro, a fost suportată din fonduri europene.

După realizarea conductei Iaşi-Ungheni mai trebuie realizată o alta, între Ungheni şi Chişinău, pentru a permite alimentarea capitalei basarabene. Moldovagaz este controlată de către Gazprom.

România exportă deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantităţile livrate sunt mici.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/gazoductul-iasi-ungheni-1" target="_blank">View the story "gazoductul iasi-ungheni" on Storify</a>]

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite