Gazele ar putea fi achiziționate „la comun” în UE până în vară

0
Publicat:

Comisia Europeană şi-a propus ca ţările membre UE să înceapă achiziţiile comune de gaze "până la vară", a declarat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

conductă de gaze pe care sunt montate ceasuri care măsoară presiunea
Țările membre UE ar putea să înceapă achiziţiile comune de gaze "până la vară”

Achizițiile „la comun” vor fi făcute în ideea de a ajuta statele membre să îşi umple depozitele de gaze şi a evita o criză de aprovizionarea în iarna următoare, transmite Reuters.La finalul primei reuniuni a reprezentanţilor ţărilor membre pentru coordonarea achiziţiilor comune de gaze, care a avut loc luni, Maros Sefcovic a spus că a îndemnat statele membre să interacţioneze rapid cu jucătorii de pe pieţele lor pentru a estima cantităţile de gaze pe care le vor achiziţiona în comun.

Sefcovic a mai spus că a cerut mediului industrial să confirme dacă este interesată să se alăture schemei UE privind achiziţiilor comune de gaze, care potrivit speranţelor executivul comunitar va ajuta Europa să îşi reumple depozitele golite şi să negocieze preţuri mai mici cu furnizorii graţie utilizării puterii colective de cumpărare a ţărilor membre UE.

"Lucrăm pe baza unui program strict pentru a ne pregăti în vederea iernii următoare şi pentru sezonul de reumplere a depozitelor", a precizat Maros Sefcovic într-un comunicat de presă.

Giganți din energie și-au exprimat reticența

Cu toate acestea, unii oficiali UE spun că anumite firme mari din sectorul energetic şi-au exprimat reticenţa în a participa la achiziţiile comune de gaze, deoarece ele pot negocia deja propriile lor acorduri cu furnizorii şi au îndoieli că schema UE va permite obţinerea unor preţuri mai mici.

Comisia Europeană intenţionează să dea publicităţii, la începutul primăverii, informaţiile privind cantităţile de gaze pe care statele europene intenţionează să le cumpere în comun, pentru a putea atrage oferte din partea furnizorilor.

Ţările UE trebuie să se asigure că firmele lor locale iar parte la agregarea cererii de gaze cu volume echivalente cu 15% din cantitate de gaze necesară pentru a umple depozitele de gaze ale unei ţări până la 90% din capacitate.La nivelul întregului bloc comunitar, această cerinţă de 15% ar fi echivalentă cu o cantitate de 13,5 miliarde metri cubi de gaze, adică o mică parte din importurile totale de gaze ale blocului comunitar, care în 2021, potrivit datelor Eurostat, s-au situat la 338 miliarde metri cubi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite