Furnizorii de servicii poştale vor fi obligaţi să transmită mai multe informaţii către autorităţi, de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu anul 2019, furnizorii de servicii de livrare de colete au obligaţia de a transmite ANCOM atât numărul coletelor manipulate pe teritoriul României, cât şi pe cel al coletelor primite şi expediate în UE şi SEE, precum şi cifra de afaceri generată de aceste servicii.

Prevederile se regăsesc în Regulamentul privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete al Comisiei Europene. În data de 20 septembrie Comisia Europeană a adoptat şi un act normativ de punere în aplicare a Regulamentului, stabilind la nivel european formularele de transmitere a acestor date. Conform legislaţiei în vigoare, regulamentele europene sunt obligatorii şi se aplică direct în forma stabilită la nivelul UE.

Obligaţii ale furnizorilor de servicii poştale, stabilite prin normele de aplicare

Furnizorii de servicii poştale autorizaţi în România vor trebui să transmită ANCOM caracteristicile şi descrierea serviciilor de livrare de colete şi termenii şi condiţiile generale pentru serviciile de livrare de colete pe care le furnizează.

Alte informaţii care trebuie transmise vizează numărul coletelor interne procesate precum şi cel al coletelor care intră şi/sau ies de pe teritoriul ţării noastre, cifra de afaceri generată de serviciile de livrare de colete prestate la nivel internaţional, european şi global, numărul şi numele subcontractorilor dacă este cazul, numărul de persoane angajate implicate în livrarea de colete, precum şi o listă de preţuri accesibilă publicului.

Aceste date statistice trebuie raportate ANCOM până la data de 30 iunie a fiecărui an pentru anul anterior, exclusiv prin mijloace electronice, prin intermediul unei aplicaţii informatice disponibile online aici, utilizând semnătura electronică certificată.

Cui se aplică?

Regulamentul se aplică furnizorilor de servicii poştale care furnizează serviciul de livrare colete, indiferent dacă furnizarea acestuia este la nivel naţional, european sau internaţional.

Sunt exceptaţi de la transmiterea acestor informaţii doar furnizorii de servicii poştale care au, în medie,  sub 50 de angajaţi implicaţi în furnizarea de servicii de livrare de colete.

Alte prevederi

Autorităţile naţionale de reglementare pot impune cerinţe suplimentare în materie de informare faţă de cele menţionate de Regulament, cu condiţia ca acestea să fie necesare şi proporţionale.

Până la data de 23 noiembrie 2019, statele membre trebuie să adopte regimul sancţiunilor care se aplică în cazul nerespectării dispoziţiilor regulamentului, să ia măsurile necesare pentru a asigura aplicarea acestora şi să notifice Comisia Europeană cu privire la acestea. Aceste sancţiuni trebuie să fie eficace, proporţionale şi cu efect de descurajare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite