Franța importă electricitate. Producția proprie, cea mai slabă din ultimii 30 de ani

0
Publicat:

Producţia de electricitate a Franţei a scăzut anul trecut la cel mai redus nivel de după 1992, după ce mai multe centrale nucleare au fost deconectate de la reţea pentru mentenanţă iar producţia de energie hidro a fost afectată de secetă.

Stâlpi de curent energie electrică FOTO: Shutterstock
Stâlpi de curent energie electrică FOTO: Shutterstock

În total, anul trecut Franţa a produs 445 de Terawaţi-oră (TWh) de energie electrică, cel mai redus nivel de după 1992, când ţara număra cu nouă milioane de locuitori mai puţini decât acum, şi cu 15% mai puţin decât producţia totală de electricitate din 2021, scrie Agerpres.

În plus, doar 62,7% din electricitatea produsă anul trecut în Franţa a venit de la centralele nucleare, faţă de 69% în 2021 şi mai mult de 70% anterior. Este vorba de cea mai mică pondere a energiei nucleare în mixul de electricitate al Franţei de după 1988.

Grupul de stat EDF, care exploatează parcul de centrale nucleare din Franţa, a fost nevoit anul trecut să deconecteze de la reţea aproximativ jumătate dintre cele 56 de reactoare ale sale pentru lucrări de mentenanţă. În consecinţă, anul trecut producţia de electricitate a centralelor nucleare din Franţa s-a situat la 279 de Terawaţi-oră, departe de cea de 430 de Terawaţi-oră în 2005.

De asemenea, Franţa nu a putut conta anul trecut nici pe electricitatea produsă de hidrocentrale, afectate de temperaturi excepţional de ridicate şi de secetă. Astfel a fost depăşit un nou record iar producţia de energie hidro a coborât la cel mai redus nivel de după seceta din 1976, fiind mai mică cu 20% comparativ cu media din 2014-2019.

În pofida acestei crize fără precedent după şocul petrolier din anii 1970, "Franţa şi-a demonstrat rezilienţa şi securitatea aprovizionării sale a fost garantată", a declarat preşedintele consiliului director de la RTE, Xavier Piechaczyk.

Franţa a evitat scenariul sumbru al întreruperii furnizării de electricitate la final de an graţie importurilor de electricitate şi repornirii centralelor nucleare în toamnă.

Pe de altă parte, consumul de electricitate în 2022 a scăzut cu 4,2% comparativ cu media multianuală, până la 459,3 Terawaţi-oră, în ultimul trimestru al anului trecut fiind înregistrat chiar un declin de 9%, graţie mobilizării persoanelor fizice şi companiilor care au răspuns apelului Guvernului la economisirea energiei.

În condiţiile în care producţia de electricitate a scăzut mai mult decât consumul, Franţa a fost nevoită să compenseze decalajul prin folosirea centralelor pe gaze şi importurile de electricitate din ţările vecine. Consecinţa: Franţa a devenit în 2022 importatoare netă de electricitate, o situaţie fără precedent după 1980, potrivit RTE.

Spre deosebire însă de alte ţări, în Franţa nu a avut loc o revenire în forţă a cărbunelui, care nu a ocupat decât o pondere de 0,6% în producţia de electricitate.

Chiar şi aşa, folosirea centralelor pe gaze a făcut ca emisiile de gaze cu efect de seră ale sectorului energetic din Franţa să ajungă anul trecut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Producţia de electricitate a fost responsabilă anul trecut pentru 25 milioane de tone de CO2, faţă de 21,5 milioane de tone în 2021, potrivit RTE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite