Cele mai mari surse de energie electrică din Europa. Cum arată situația în România

0
Publicat:

Energia și furnizarea de energie electrică au devenit vitale pentru aproape fiecare națiune europeană în ultimul an, deoarece regiunea încearcă să-și reducă dependența de importurile de combustibil rusești, relatează Visual Capitalist.

Turbine eoliene, Foto: Asociația Română pentru Energie Eoliană
Turbine eoliene, Foto: Asociația Română pentru Energie Eoliană

În timp ce multe țări au făcut progrese în tranziția lor energetică, departe de combustibilii fosili, aproape jumătate din țările europene sunt încă dependente de acestea ca sursă principală de producere a energiei electrice.

Generarea de energie electrică în Europa după sursa de energie

Centralele hidroelectrice au cota cea mai ridicată în producția de curent în România. Conform unei analize făcută de Visual Capitalist, în afară de România, hidroelectricitatea domină producția în Austria, Albania, Muntenegru, Suedia, Norvegia, Islanda și Portugalia.

Cărbunele domină în Turcia, Bulgaria, Serbia, Macedonia de Nord, Kosovo, Cehia, Polonia, Germania. Nuclearul domină în Franța, Finlanda, Elveția, Belgia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, până la începerea răzbiului.

image

Potrivit sursei citate, Europa a făcut o tranziție constantă către surse regenerabile de energie, făcând progrese considerabile în ultimul deceniu.

În 2011, combustibilii fosili (petrol, gaze naturale și cărbune) reprezentau 49% din producția de energie electrică a UE, în timp ce sursele de energie regenerabilă reprezentau doar 18%. Un deceniu mai târziu, sursele de energie regenerabilă se apropie de echivalentul combustibililor fosili (sursele regenerabile - 32% din producția de energie electrică a UE, comparativ cu 36% - combustibilii fosili în 2021).

Expansiunea producției eoliene și solare au fost principalii factori în acest proces, trecând de la a genera doar 8% din energia electrică a UE în 2011 până la 19% în 2021. Deși acest lucru ar putea părea încă mic, ponderea UE din Generarea de electricitate eoliană și solară este pe primul loc alături de Oceania în comparație cu alte regiuni din lume.

În timp ce energia hidroelectrică nu are o pondere la fel de mare ca alte surse, este cea mai comună sursă primară de producere a energiei electrice din Europa, jucând un rol important în furnizarea de energie regenerabilă.

Energia nucleară este cea mai mare sursă unică de producere a energiei electrice din UE și din întreaga Europă, în ciuda declinului său în ultimele două decenii. În 2001, energia nucleară reprezenta o treime (33%) din producția de energie electrică a UE, iar în următorii 20 de ani a scăzut la 25%.

Sursele primare de energie electrică ale principalelor națiuni europene

Conform datelor transmise de Visual Capitalist, majoritatea celor mai mari țări din Europa au combustibilii fosili ca cea mai mare sursă primară de energie electrică.

Germania rămâne puternic dependentă de energia pe bază de cărbune, care din 2017 până în 2021 a generat 31% din energia electrică a țării. În ciuda dependenței de combustibilul fosili cu intensitate de carbon, generarea de energie eoliană și solară a reprezentat împreună mai mult din producția de energie electrică a Germaniei, cu 33% (23% pentru eolian și 10% pentru solar).

Franța este cea mai mare economie a Europei care se bazează, în principal, pe energia nucleară, energia nucleară reprezentând mai mult de jumătate din producția de electricitate a țării.

Italia, Regatul Unit și Țările de Jos sunt toate alimentate în principal cu gaz natural atunci când vine vorba de generarea de energie electrică din 2017 până în 2021. În timp ce Italia este cea mai dependentă dintre cele trei, cu 42% din energia electrică generată de gaze naturale, Țările de Jos (40% ), iar Marea Britanie (38%) nu sunt prea departe.

Spania este o situație anormală printre națiunile europene importante și o poveste de succes în tranziția către sursele de energie regenerabilă. În timp ce în perioada 2017-2021 țara a fost dependentă în principal de gaze naturale (29%), în 2022 contribuția gazelor naturale la producerea de energie electrică a scăzut la 14%, deoarece vântul a crescut pentru a deveni principalul generator de energie electrică cu o cotă de 32%.

Accelerarea tranziției energetice a UE

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, independența energetică în UE a devenit de cea mai mare importanță, iar țările au profitat de oportunitate pentru a-și accelera tranziția către sursele regenerabile de energie.

Un nou raport de la Ember subliniază modul în care tranziția a făcut progrese considerabile în 2022, energia solară și eoliană (22%) depășind gazele naturale (20%) în generarea de electricitate pentru prima dată.

Situația în România

Energia eoliană era, duminică după-amiaza, principala sursă de generare a energiei electrice, acoperind 22.93% din producţia totală la nivel naţional, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional în timp real, postate pe site-ul Transelectrica.

Astfel, la ora 15:47, eolianul asigura 1.734 de MW, acoperind 22.93% din totalul producţiei.

Urmează 21.44% Hidrocarburi - 1.621 MW, 20.81% Hidro - 1.574 MW, 18.50% Nuclear - 1.399 MW, 11.89% Cărbune - 899 MW, 3.61% Foto - 273 MW, 0.82% Biomasa - 62 MW, 0.00% Instalatii de stocare - 0 MW.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite