Francul elveţian a ajuns la recordul de 4,42 lei, dolarul la recordul de 3,88 lei, iar euro se menţine peste 4,5 lei. Febra valutară continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul francului elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, şi a atins un nou maxim, în timp euro a urcat de la 4,5034 lei la 4,5095 lei, iar dolarul a atins şi el un nou maxim, de 3,8863 lei.

Curs valutar franc elveţian, la un nou maxim istoric

Cursul francului anunţat de Banca Naţională a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, şi a atins un nou maxim, în timp euro a urcat de la 4,5034 lei la 4,5095 lei.

Dolarul a atins şi el un nou maxim, de 3,8863 lei.

 

 

 

 

 

 

 

Cursurile pieţei valutare din 16 ianuarie, anunţate de BNR

curs valutar bnr franc elvetian 16 ianuarie 2015
curs valutar bnr franc elvetian 16 ianuarie 2015

La o zi după aprecierea francului elveţian, băncile s-au calmat

Băncile comerciale au renunţat la cotaţiile speculative şi acum afişează cursuri sub 5 lei pentru francul elveţian, după ce ieri câteva instituţii de credit depăşiseră bariera de 5 lei/CHF. Leul s-a depreciat joi puternic faţă de francul elveţian, de la 3,74 unităţi pentru un franc la 4,32 lei, potrivit cursului oficial anunţat de Banca Naţională a României (BNR), însă băncile comerciale cereau pentru un franc, la un moment dat al zilei, chiar şi 6,5 lei.

Apreciere franc elveţian: cauze

Deprecierea a survenit după ce Banca Centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul de 1,2 franci pentru un euro, pe care îl stabilise acum câţiva ani ca măsură de protecţie. Aceasta stabilise pragul respectiv în 2011, în timpul crizei datoriilor din Uniunea Europeană, când investitorii se „năpusteau“ să cumpere franci elveţieni din cauza îngrijorărilor privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi a temerilor privind situaţiile financiare ale Spaniei şi Italiei.

Imediat după ce Banca Naţională a Elveţiei a făcut acest anunţ-şoc, francul elveţian a câştigat mai bine de 30% faţă de euro, ceea ce a afectat puternic şi cursul leu-franc.

Dacă Banca Naţională a României (BNR) a afişat joi un curs de 4,3287 unităţi pentru un franc elveţian, deprecierea fiind de 15,7%, Banca Transilvania afişa la ora 12.30 un curs de 5,2 lei pentru un franc elveţian, în timp ce Bancpost vindea valuta chiar şi la 6,5 lei. Ulterior, cursul afişat de bănci la vânzare s-a stabilizat la 4,5-4,7 lei, nivelul maxim fiind de 5 lei. 

Astfel, peste noapte, rata unui român care are credit în franci elveţieni a crescut semnificativ. Am luat drept exemplu o rată lunară de 500 de franci elveţieni pentru un credit imobiliar. Dacă datornicul trebuia să plătească rata ieri, el era nevoit să scoată din buzunar, în funcţie de banca de la care a luat creditul, între 2.250 de lei şi 2.500 de lei. În urmă cu o lună, el a scos din buzunar pentru plata ratei aproximativ 1.900 de lei, mai puţin cu până la 600 de lei.

Leul are frisoane şi faţă de dolar

Pentru dolar, BNR a anunţat un curs de 3,8863 lei, în urcare cu 3,53 bani (0,92%) faţă de joi, în contextul întăririi monedei americane în raport cu euro pe pieţele externe. Cursul dolarului a depăşit astfel recordul stabilit joi, de 3,851 lei.

Paritatea pentru euro a urcat cu 0,61 bani, la 4,5095 lei. Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Cursul euro/franc „se mişcă agresiv şi repede”

„Cursul euro/leu a deschis sus, cu un interes mai ridicat la cumpărare de euro. La noi toată lumea este reticentă. Le este frică şi în sus şi în jos. Regiunea aşteaptă ceva, o conferinţă de presă, o ieşire. Forintul şi zlotul au expuneri mai mari decât leul faţă de franc. Toată lumea este în aşteptare, iar noi în general urmăm zona în astfel de momente. Cursul euro/franc a coborât din nou sub paritate pe parcursul nopţii, când sunt active pieţele din Asia. Are încă o volatilitate destul de mare şi se mişcă agresiv şi repede", a declarat pentru Mediafax dealerul unei bănci.

În regiune forintul s-a apreciat cu 0,7% în raport cu euro, iar cotaţia zlotului stagnează.

Euro nu a mai coborât sub nivelul de 1 franc după intrarea la tranzacţionare a băncilor europene, iar schimburile s-au perfectat într-un interval de 1,0016 - 1,025 franci.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite