FP va vinde acțiunile deținute la Hidroelectrica doar pe Bursa de Valori București

0
Publicat:

Fondul Proprietatea a decis să vândă cele 20% din acțiuni pe care le deține, doar pe Bursa de Valori București. Decizia a fost luată în ședința AGA de marți, 15 noiembrie.

Aproape 20% din acțiunile Hidroelectrica vor fi vândute la BVB
Aproape 20% din acțiunile Hidroelectrica vor fi vândute la BVB

AGEA a decis aprobarea vânzării acțiunilor deținute de Societate în capitalul social al SPEEH Hidroelectrica SA („Hidroelectrica”), reprezentând până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de Hidroelectrica, prin ofertă publică secundară având obiect acțiuni emise de Hidroelectrica, urmată de admiterea acestor acțiuni la tranzacționare („Listarea”) doar la Bursa de Valori București. Punctul de pe ordinea de zi fusese introdus la solicitarea acționarului Ministerul de Finanțe.

Sumele de bani rezultate în urma vânzării parțiale sau integrale a pachetului de acțiuni în cadrul respectivei oferte publice secundare vor fi distribuite acționarilor Societății sub forma unui dividend special în termen de 3 luni de la încasarea sumei respective de către Societate, conform punctului aprobat.

De asemenea, acționarii au respins listarea pe alte piețe. Administratorul FP, Franklin Templeton dorea ca Hidroelectrica să fie listată și la Bursa din Londra.

Fondul Proprietatea are în vedere să redimensioneze pachetul de acțiuni pe care îl va scoate la vânzare din Hidroelectrica, conform cererii estimate, dacă nu va fi și o listare internațională a producătorului de energie, a spus Marius DAN, Director General Adjunct pentru Strategia Corporativă Franklin Templeton București (administratorul Fondului Proprietatea), la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence, pe 12 septembrie.

Procesul de listare a fost inițiat în primăvară

În data de 31 martie 2022, Ministerul Energiei a aprobat, în AGA Hidroelectrica SA inițierea procesului de listare numai la BVB.

Hidroelectrica va folosi în procesul de listare Dentons Europe – Zizzi – Caradja & Asociații pentru consiliere juridică și STJ Advisors în calitate de equity advisor, pe care i-a selectat deja în legătură cu planul inițial de listare.

Fondul Proprietatea a numit Rothschild & Co în calitate equity advisor și Filip & Company și Linklaters LLP pentru asistență juridică privind tranzacția.

În data de 8 septembrie 2022 Fondul a informat acționarii că Fondul împreună cu Hidroelectrica SA au selectat consorțiul de bănci de investiții în legătură cu oferta publică inițială, care este compus din bănci de investiții locale, regionale și internaționale cu experiență în domeniu.

Fondul și Hidroelectrica continuă să se pregătească pentru o ofertă publică inițială în cursul anului 2023. Statul român și-a asumat prin intermediul PNRR listarea Hidroelectrica până la finalul primului semestru din 2023, potrivit raportului la 9 luni publicat azi de FP.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite