Fostul cancelar german cere înfiinţarea Statelor Unite ale Europei: "Va trebui să cedăm suveranitatea naţională"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a făcut un apel la crearea "Statelor Unite ale Europei", afirmând că blocul comunitar are nevoie de un guvern comun, pentru a evita viitoare crize economice.

Gerhard Schroeder, un social-democrat care a condus Germania din 1998 până în 2005, a declarat într-un interviu pentru Der Spiegel, că liderii Uniunii Europene greşesc dacă se aşteaptă ca euro să tragă singur blocul comunitar înainte.

"Actuala criză evidenţiază că nu putem avea o zonă cu monedă comună fără a avea şi o politică fiscală, economică şi socială comună. Va trebui să renunţăm la suveranitatea naţională. Din cadrul Comisiei Europene ar trebui să facem un guvern care să fie supravegheat de Parlamentul European. Asta înseamnă Statele Unite ale Europei", a declarat Schroeder.

Oficialul german care şi-a dezvoltat o relaţie strânsă cu Franţa în timpul mandatului său, a salutat o iniţiativă lansată de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, ce presupune îndreptarea către o uniune fiscală în 2012.

Propunerea lor, care ar însemna renunţarea la suveranitate în favoarea politicilor bugetare, a primit, din partea altor ţări din zona euro, un răspuns lipsit de entuziasm. potrivit Reuters.

Pentru a iniţia aceste schimbări, Schroeder a declarat că statele membre ale UE ar trebui să se întoarcă la masa negocierilor şi să convină asupra unui tratat care să înlocuiască acordul de la Lisabona, care în prezent serveşte drept cadru instituţional al blocului.

"În contextul actual al crizei, se află o reală şansă de a realiza o uniune politică în Europa", a mai spus el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite