FMI, BERD şi Banca Mondială: Războiul din Ucraina va aduce o inflaţie accelerată la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au atras vineri atenţia asupra consecinţelor "ample" ale invaziei ruseşti în Ucraina pentru economia mondială, transmite AFP.

Într-un comunicat comun de presă, aceste organizaţii se declară "îngrozite şi profund îngrijorate" şi precizează că s-au reunit joi pentru a discuta impactul războiului din Ucraina asupra economiei mondiale şi răspunsul lor colectiv la această criză.

Organizaţiile semnatare, cărora li s-a alăturat Banca Europeană de Investiţii (BEI), subliniază că "dincolo de catastrofa umanitară devastatoare din Ucraina războiul perturbă şi mijloacele de trai din regiune şi dincolo". Potrivit acestor organizaţii, criza din Ucraina reduce aprovizionarea cu energie şi alimente, majorează preţurile şi sărăcia, ceea ce va afecta revenirea din pandemie la nivel mondial.

"Întreaga economie mondială va resimţi efectele crizei printr-o creştere mai lentă, perturbarea schimburilor comerciale, o inflaţie accelerată, afectându-i în special pe cei mai săraci şi mai vulnerabili", avertizează organizaţiile semnatare. De asemenea, "'ţările vecine Ucrainei vor suferi perturbări ale propriilor schimburi comerciale, ale lanţurilor de aprovizionare şi remitenţelor, precum şi valuri de refugiaţi".

Semnatarii reamintesc de măsurile pe care le-au luat deja: un pachet de ajutor în valoare de două miliarde de euro de la BERD, care acoperă în special securitatea energetică şi nucleară, 668 de milioane de euro de la BEI, o asistenţă de urgenţă în valoare de 1,4 miliarde de dolari de la FMI şi 925 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite