Florin Cîţu, reacţie după ce a majorat acciza la carburanţi: Preţul la pompă, redus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Florin Cîţu FOTO gov.ro
Ludovic Orban şi Florin Cîţu FOTO gov.ro

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirmă, miercuri, că eliminarea supraaccizei a redus preţul la pompă şi, ”pentru ca lumea să nu înceapă anul cu ştiri contradictorii”, precizează că Ministerul a recalculat nivelul accizei, în funcţie de legea promulgată şi de Codul fiscal, care actualizează acciza în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum.

”Veşti bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou (PSD iar a minţit). Eliminarea supraaccizei a redus preţul la pompă”, a scris, miercuri, Florin Cîţu pe Facebook.

Ministrul a făcut o serie de precizări, ”pentru ca lumea să nu înceapă anul cu ştiri contradictorii”.

”După ce legea care elimina supraacciza a fost promulgată, MFP a recalculat nivelul accizei care să ţină cont de legea promulgată şi de articolele 342 şi 442 din Codul fiscal. Cele două articole actualizează acciza în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum publicat de INS”, a precizat Cîţu.

Acesta a postat şi două fotografii care arată preţurile carburanţilor la diferite pompe.

captura

Ministerul Finanţelor a decis marţi să majoreze accizele la carburanţi, care intraseră în vigoare cu numai o zi înainte, în urma promulgării de către preşedintele Iohannis şi publicării în Monitorul Oficial a legii de eliminare a supraaccizei.

Astfel, Finanţele au decis, marţi, la ora 19, că ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuată de Parlament este prea mare, dar şi că nivelul minim al accizelor din UE este prea mic, şi au majorat accizele cu 9,11% faţă de nivelul publicat cu o zi înainte în Monitorul Oficial, cu 117 lei/1.000 l la benzină şi cu 107 lei/1.000 l la motorină.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, miercuri, că ”este o mizerie” că în timp ce românii se pregăteau de Revelion, Ministerul Finanţelor a majorat accizele la carburanţi.

”Aceşti oameni au început să fure din buzunarele românilor încă din prima zi a anului”, afirmă liderul PSD.

Companiile petroliere au ieftinit benzina şi motorina cu 32 de bani pe litru, începând de miercuri, 1 ianuarie, ca urmare a eliminării supraaccizei aplicate carburanţilor.

Astfel, potrivit datelor postate pe Monitorul Preţurilor Carburanţilor, aplicaţie realizată de Consiliul Concurenţei, benzina standard în staţia Petrom Drumul Taberei costă 5,24 lei pe litru, în staţia Lukoil Lujerului - 5,24 lei pe litru, MOL Lujerului - 5,27 lei pe litru, iar la Rompetrol Ghencea - 5,3 lei pe litru.

Totodată, motorina costă 5,5 lei pe litru la Petrom Drumul Taberei, 5,5 lei pe litru la Lukoil Lujerului, 5,4 lei pe litru la MOL Lujerului şi 5,51 lei pe litru la Rompetrol Ghencea.

Preţurile diferă cu plus/minus 10% de la o benzinărie la alta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite