Fermierii protestează din cauză că nu şi-au primit subvenţiile pentru animale, Irimescu promite că vor primi banii până miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi fermieri au intrat joi în greva foamei, protestând în faţa Guvernului, pentru că nu şi-au primit la termenul promis subvenţiile pe animale, în sumă totală de 360 de milioane de euro. Vineri, Achim Irimescu – ministrul Agriculturii – a anunţat că toţi fermierii îşi vor primi banii până miercuri.

„Nu a venit nimeni să discute cu noi. Noi am mai protestat şi pe 1 august, în faţa Ministerului Agriculturii, şi după trei zile de greva foamei ne-au chemat la discuţii şi şi-au luat atunci angajamentul că totuşi vor plăti 25% din bani, până pe 15 august“, declarat joi Costel Caraş, care este totodată şi preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, potrivit News.ro.

Acesta menţionează că protestatarii au venit pe cont propriu să protesteze şi nu din partea vreunei asociaţii. Fermierii sunt din Harghita, Brăila, Tulcea, Iaşi şi Caraş-Severin.

 Ministerul Agriculturii a dat un comunicat, în 15 august, prin care anunţa că sunt plătiţi numai 60% din fermieri, însă termenul final pentru plata integrală a subvenţiilor era data de 15 iulie. Fermierii cer demisia ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, şi a directorului general al APIA, Nicolae Horumbă.

Acum, Irimescu spune că fermierii îşi vor primi banii până miercuri, dar recunoaşte că tot vor rămâne 10% fără bani, din cauza erorilor şi a neîindeplinirii unor condiţii. „Am vorbit cu fiecare judeţ în parte şi am cerut să dea o estimare care variază începând de azi până miercuri (24 august 2016 n.r.) Practic, până miercuri toţi fermierii cu ajutoare pentru animale, fie că este pe Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT) sau Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ) ar trebui să-şi primească banii, dacă nu înregistrează erori sau probleme la control. Vor rămâne în jur de 10% din dosare, cei cu erori şi probleme, iar unii probabil vor fi respinşi de la plată. Avem şi cazuri de genul acesta pentru că nu au îndeplinit condiţiile şi li se va respinge plata“, a declarat oficialul, citat de Agerpres.ro.

Potrivit oficialului MADR, din cei 265.000 de fermieri eligibili pe ANT au fost autorizaţi 229.000 de fermieri şi au primit banii până joi, 18 august, 227.000, ceea ce înseamnă că mai sunt în jur de 36.000 de fermieri care ar trebui să-şi primească subvenţiile.

De asemenea, pe Sprijinul Cuplat în Zootehnie (SCZ), din cei 39.296 fermieri, un număr de 17.629 au fost autorizaţi la plată şi ar mai fi de plătit mai puţin de 22.000 de fermieri, iar procentul celor cu probleme se situează doar între 10% şi 15%.

În ceea ce priveşte plăţile directe aferente anului 2015, din cei sunt 943.000 de beneficiari, circa 920.000 au deja banii în conturi şi ar mai fi de plătit în jur de 23.000 de agricultori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite