Exporturile României în Germania au însumat 14,8 miliarde de euro anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
export-import

AHK România anunţă cele mai recente cifre privind schimburile comerciale dintre România şi Germania pentru anul 2021, precizând că România a exportat mărfuri de 14,8 miliarde de euro, în timp ce importurile ţării noastre au însumat 18,3 miliarde de euro.

Importurile şi exporturile Germaniei cu România s-au ridicat anul trecut la 33 mld. EUR. Cu o creştere de 12,3% faţă de 2020, volumul schimburilor comerciale a depăşit chiar şi nivelul de dinaintea crizei. Astfel, importurile au ajuns la 14,8 mld. EUR (+8,7%), în timp ce exporturile către România au crescut la 18,3 mld. EUR (+15,4%). Germania rămâne pe locul 1 în clasamentul partenerilor comerciali ai României, iar România pe locul 19 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei, potrivit rezultatelor preliminare publicate de Destatis. 

Din 2006, Germania este cel mai important partener comercial al României. „Să fii nr. 1 atât de mult timp înseamnă ceva. În ultimii 20 de ani s-au întâmplat multe în România - ţara s-a transformat dintr-un simplu amplasament investiţional de producţie într-o locaţie pentru inovare.

Astfel, valoarea adăugată a companiilor germane din România a crescut semnificativ. Acest lucru reiese clar şi din dezvoltarea structurii comerţului. În timp ce îmbrăcămintea şi textilele încă mai jucau un rol important în exporturile României către Germania în 2007, această grupă de produse devine din ce în ce mai puţin importantă începând cu 2017, în schimb sunt exportate mai multe bunuri din grupele de produse optică şi tehnologie medicală.

Dar acest lucru se poate vedea cel mai clar atunci când ne uităm la structura companiilor germane şi la activităţile lor comerciale. Din ce în ce mai multe companii germane înfiinţează centre de cercetare-dezvoltare în România. De asemenea România ca piaţă de desfacere a înregistrat o evoluţie foarte pozitivă.

Veniturile disponibile în creştere, investiţiile în extinderea infrastructurii publice, inclusiv cu ajutorul fondurilor europene considerabile de care dispune ţara, precum şi investiţiile în creştere în parcurile de echipamente şi tehnologie ale companiilor naţionale fac din România o piaţă de desfacere atractivă pentru companiile germane", spune Sebastian Metz, Director general şi membru în Consiliul Director al AHK România. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite