Exportatorii vor avea o nouă asociaţie, înfiinţată la iniţiativa EximBank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

EximBank a demarat procesul de înfiinţare a Asociaţiei Române a Exportatorilor – AREX, proiect care îşi propune „să contribuie la promovarea companiilor româneşti ce derulează tranzacţii comerciale internaţionale şi la consolidarea prezenţei româneşti pe pieţe externe“, se arată într-un comunicat al băncii.

Considerăm că EximBank se află în prezent într-o o etapă de dezvoltare care îi permite să se poziţioneze ca un factor de coagulare a comunităţii exportatoare româneşti şi de aceea banca a demarat procesul de înfiinţare a unei asociaţii dedicată exportatorilor, organizaţie care să crească gradul de reprezentativitate şi coerenţă la nivel asociativ.
Premisele de la care am pornit acest proiect au fost tendinţele care se manifestă în economie, în general, şi în tranzacţiile comerciale internaţionale, în particular, dar, mai ales, feedback-ul primit în cadrul întâlnirilor pe care le-am organizat cu reprezentanţii mediului de afaceri care, în majoritate, au reclamat necesitatea unei schimbări de abordare pentru acest segment important al economiei româneşti
“, a spus Traian Halalai, preşedintele EximBank.

Înscrierea în asociaţie este gratuită

Ca iniţiator al acestui proiect, EximBank va face toate demersurile necesare constituirii şi funcţionării Asociaţiei Române a Exportatorilor - AREX, participarea la acest proiect fiind deschisă oricărui exportator, fără să implice o contribuţie financiară“, se mai arată în comunicatul băncii.

AREX va oferi companiilor membre:
- acces la informaţii cu privire la oportunităţile de afaceri din afara României;
- facilitarea participării la evenimente de business internaţionale şi/sau misiuni economice oficiale;
- acces la materiale de informare şi analiză/studii de piaţă;
- crearea unui cadru pentru dezvoltarea de reţele de afaceri (networking) şi de comunicare;

Ce spun membrii fondatori

Demersul EximBank beneficiază de susţinerea mediului de afaceri, o parte din cele mai importante companii exportatoare ale României exprimându-şi intenţia de a se alătura acestuia şi de a deveni membri fondatori ai AREX.

Gabriel Comănescu – Grup Servicii Petroliere
Multinaţionalele au dominat mulţi ani la rând businessul local, însă vedem că balanţa tinde să se echilibreze, iar firmele româneşti încep să îşi facă simţită prezenţa în economia regională. Credem că acest proces poate fi accelerat şi suntem decişi să susţinem extinderea prezenţei româneşti în afara graniţelor. De aceea, ne alăturăm proiectului EximBank de înfiinţare a Asociaţiei Române a Exportatorilor”, a spus Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere (GSP).
Reprezentantul GSP spune că AREX este un proiect care va permite exporatorilor cu vechime – aşa cum este şi compania pe care o conduce  - să dea mai departe din experienţa lor pentru a întări companiile româneşti.
„Am mai spus-o şi cu alte ocazii şi o repet, cu riscul de fi catalogat drept naţionalist: consider că noi, românii, nu ştim să iubim firmele româneşti, şi de aceea cred că este nevoie de acest nou proiect care să protejeze şi să încurajeze capitalul românesc să performeze în afara graniţelor ţării“, a adăugat Gabriel Comănescu.

Adrian Bodea – Adrem Invest
La rândul său, Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest, spune că susţine EximBank în proiectul înfiinţării acestei asociaţii a exporatorilor români pentru că ”noi credem că este momentul ca exportatorii să înceapă să se susţină reciproc, mai ales în actualele condiţii economice”.
Suntem în faţa unui paradox: există proiecte majore la exterior şi, în acelaşi timp, există o lipsă acută de firme româneşti care să execute aceste proiecte. Şi nu pentru că n-ar avea capacitatea de a face acest lucru, ci pentru că nu au acces la informaţii şi nici la expertiza specifică. Credem că AREX, care va reuni cei mai importanţi actori români pe segmentul exportului, va putea face acest lucru pentru industriaşii români, funcţionând în mare parte după dictonul <prin noi înşine>”, a adăugat preşedintele Adrem Invest.

Zoltan Proszer – Romcab
Orice companie care vrea să existe are nevoie de investiţii şi, ca atare, investiţiile reprezintă o obligaţie, o responsabilitate. Cred că acest principiu economic este valabil şi pentru comunitatea exportatoare locală, care, dacă vrea să existe, trebuie să investească în ea. Vrem să fim membri fondatori ai AREX pentru că suntem convinşi că prin intermediul acesteia vom putea face investiţii consistente pentru modernizarea comunităţii locale de afaceri, investiţii necesare în condiţiile în care noul mediu internaţional de afaceri favorizează organizaţiile inovative, capabile să interacţioneze în reţea şi să se conecteze rapid la pieţe şi la informaţii”, a apreciat Zoltan Proszer, preşedintele Consiliului de Administraţie al Romcab.

În prezent procedurile de înfiinţare a AREX sunt în derulare, Asociaţia urmând să-şi înceapă efectiv activitatea din această primăvară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite