EXCLUSIV Sute de mii de fermieri riscă amenzi de la Fisc pentru că nu şi-au depus declaraţiile de venit aferente impozitului agricol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din aproape un milion de fermieri impozabili, mai puţin de 200.000 şi-au declarat veniturile
Din aproape un milion de fermieri impozabili, mai puţin de 200.000 şi-au declarat veniturile

Statisticile agricole prezentate în ultimele zile arată că România are peste 990.000 de exploataţii care deţin suprafeţe de peste două hectare. Administratorii acestora ar fi trebuit să se înregistreze încă de acum o lună la Fisc, în vederea impozitării, dar numai o parte foarte mică dintre ei au şi trecut pe la administraţiile financiare pentru a depune formularul 221.

Mai exact, potrivit datelor transmise la solicitarea „Adevărul“ de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), „până la data de 26 iulie 2013 au fost înregistrate 162.933 de declaraţii privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit pentru anul 2013 (formular 221)“.

ANAF precizează, în continuare, că „nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de venit de către persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 la 500 de lei, potrivit dispoziţiilor art. 219 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare“.

Rezultă că sunt câteva sute de mii de fermieri care riscă amenzi de la Fisc pentru simplul fapt că nu şi-au depus formularele prin care îşi declară veniturile.

Procesul de preluare a formularelor este în curs de desfăşurare, ne-a mai anunţat ANAF.

Declararea veniturilor, judeţ cu judeţ

Potrivit Agenţiei de Administrare Fiscală, la o lună după termenul-limită de depunere a formularului 221 (care a fost 25 iunie), cele mai multe astfel de declaraţii au fost primite la administraţiile financiare din judeţul Olt, iar cele mai puţine în Bucureşti şi Ilfov.

În topul depunerilor, după Olt (9.300 de declaraţii), se mai regăsesc judeţele Dolj (8.968 de formulare), Bihor (8.600), Arad (8.112) şi Timiş (7.842). La coada acestui clasament, pe lângă Bucureşti şi Ilfov (în total 726 de declaraţii), mai sunt consemnate judeţele Giurgiu (836), Iaşi (888), Bacău (1.046) şi Călăraşi (1.073 de formulare depuse).

Potrivit ANAF, jumătate din impozitul datorat de persoanele care obţin venituri din agricultură trebuie achitată până la 25 octombrie inclusiv, iar cealaltă jumătate până la 15 decembrie inclusiv.

Dar, pentru a plăti respectivul impozit, fermierii trebuie să-şi declare veniturile, altfel riscă amenzi inutile.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite