Europarlamentar PNL: Banii destinaţi agriculturii trebuie să ajungă la adevăraţii fermieri. Isărescu: Este nevoie de comasarea terenurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
daniel buda

Finanţarea sectorului agricol este un subiect de interes pentru toţi jucătorii activi din agricultură, a declarat Daniel Buda, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, în cadrul conferinţei „Inovaţie pentru Agricultură Performantă”.

“Banii destinaţi agriculturii trebuie să ajungă întotdeauna la adevăraţii fermieri, la cei care sunt angajaţi cel puţin la un nivel minim de activitate agricolă, respectiv la cei care furnizează bunuri publice. Politicile agricole trebuie să ţină cont atât de combaterea schimbărilor climatice, cât şi de durabilitatea fermelor. Ne dorim un mediu curat, dar în acelaşi timp, ne dorim să păstrăm locurile de muncă în sectorul agricol”, a spus Daniel Buda.

Conferinţa Naţională “Inovaţie pentru Agricultură Performantă”, organizată recent la Palatul Parlamentului, de către Asociaţia Clubul Fermierilor Români, a reunit peste 1.200 de fermieri, alături de oficiali români şi europeni cu responsabilităţi în dezvoltarea politicilor şi strategiilor în domeniul agriculturii, experţi în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, precum şi lideri din partea celor mai importante asociaţii ale fermierilor la nivel european şi naţional.

Lansat în urmă cu un an, Clubul Fermierilor Români şi-a propus să dezvolte iniţiative care să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale fermierilor şi să devină vocea acestora la nivel european.

“Organizaţia noastră promovează un model românesc de agricultură performantă care valorifică principalii vectori de dezvoltare: trecerea către Agricultura 4.0 (revoluţia digitală a agriculturii); dezvoltarea de valoare adaugată peste activitatea agricolă prezentă; atragerea de capital investit pentru dezvoltarea marilor sisteme naţionale de infrastructură agricolă; securizarea fermierilor împotriva crizelor şi a riscurilor;  atragerea tinerilor în agricultură, formarea şi creşterea competenţelor acestora. Schimbarea imaginii publice a fermierilor şi recunoaşterea socială a importanţei lor în asigurarea securităţii alimentare sunt prioritare în agenda de acţiune a Clubului,” a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv, Clubul Fermierilor Români.

În deschiderea conferinţei, Nicuşor Şerban, Preşedintele Clubului Fermierilor Români, a reafirmat  dorinţa fermierilor de a participa activ la elaborarea viitorului Plan Naţional Strategic, cât şi la punerea în aplicare a viitorului Pact Ecologic European, pentru a asigura un viitor performant tuturor celor implicaţi în sectorul agricol.

“Este rolul şi responsabilitatea noastră, a fermierilor performanţi, care nu am moştenit, ci am muncit pentru succesul şi prosperitatea afacerii noastre, să ne implicam mai mult şi să devenim parteneri sociali ai Guvernului în stabilirea strategiilor de dezvoltare a agriculturii româneşti şi punerea în aplicare a programelor de reformă ale PAC. Mă refer concret la elaborarea viitorului Plan Naţional Strategic şi a mecanismelor de punere în aplicare a Pactului Ecologic European” a declarat Nicuşor Şerban, Preşedintele Clubului Fermierilor Români.

Prezent la conferinţă, Adrian Nechita Oros, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a vorbit despre stadiul negocierilor europene pentru adoptarea bugetului multianual european şi a noii Politici Agricole Comune şi impactul pe care le vor avea asupra fermierilor. În ceea ce priveşte plafonarea subvenţiilor agricole, Ministrul Agriculturii a menţionat că: “România susţine plafonarea voluntară prin aplicarea unui mecanism de plată redistributivă, dar ar putea să fie de acord şi cu plafonarea obligatorie, la un plafon mai ridicat, de exemplu 300.000 EUR.”

Comisarul  European pentru Agricultură, Janusz Wojociechowski, a adresat un mesaj video celor prezenţi şi a salutat faptul că fermierii, prin Asociaţia Clubul Fermierilor Români, susţin un model agricol durabil, care va contribui la Pactul Ecologic European şi va garanta siguranţa şi securitatea alimentară.

“Prima mea prioritate o reprezintă finalizarea reformei PAC post-2020. Propunerea Comisiei vizează promovarea cunoaşterii, inovării şi digitalizării. Este evidenţiată astfel importanţa acestor aspecte şi rolul lor crucial pentru o Politică Agricolă Comună modernă şi durabilă.

Avem nevoie de o politică agricolă care oferă statelor membre mai multă flexibilitate în conceperea propriilor strategii în funcţie de situaţiile, nevoile şi provocările lor specifice. Propunerea aflată în lucru vizează îmbunătăţirea performanţei PAC, aduce mai multă flexibilitate pentru statele membre, precum şi ambiţii mai mari privind mediul şi clima. Reforma politicii agricole comune trebuie să includă şi ample simplificări ale regulilor care privesc atât fermierii, cât şi administraţiile,” a declarat Comisarul European pentru Agricultură, Janusz  Wojociechowski.

Isărescu: Este nevoie de comasarea terenurilor şi refacerea sistemului de irigaţii

În mesajul său, Guvernatorului Băncii Naţionale a României, Academician Dr. Mugur Isărescu, a apreciat progresele reale făcute în ultimul deceniu la nivel agricol în România şi a atras atenţia asupra faptului că trebuie acţionat pentru “echilibrarea balanţei bunurilor produse în ţară şi ale celor importate. România importă încă prea multe produse agricole raportat la ceea ce natural se poate produce în ţară, fapt care arată că potenţialul nu este încă pe deplin pus în valoare”.

Totodată, a subliniat că “nu trebuie să uităm de agenda neterminată din secolul XX”, făcând referire la “impulsul care trebuie dat administraţiei pentru finalizarea cadastrului în toate zonele ţării, comasarea terenurilor, refacerea sistemului de irigaţii, relansarea reţelei de cercetare, a băncilor de gene, reînfiinţarea liceelor de specialitate şi multe altele.”

Conferinţa a oferit fermierilor posibilitatea să interacţioneze cu cei prezenţi pe parcursul a două sesiuni de dezbatere simultană: un panel legislativ - moderat de către Florian Ciolacu, Directorul Executiv al Clubului Fermierilor Români - şi un panel financiar - moderat de către Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN.

Invitaţii sesiunilor de dezbatere au fost experţi din partea Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiţii (EIB), Băncii pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Băncii Mondiale, IFC, COPA-COGECA, ELO, Farm Europe, Consiliul European al Tinerilor Agricultori (CEJA), reprezentanţi ai unor asociaţii profesionale ale fermierilor din ţări europene şi specialişti din domeniul asigurărilor, Groupama Asigurări şi Allianz-Ţiriac.

“Vom reuşi dacă vom fi coerenţi şi vom fi pregătiţi. Agricultura este unul dintre domeniile cheie pentru ambele priorităţi strategice ale Uniunii Europene - Pactul Ecologic European şi Tranziţia digitală. Casă reducem riscurile şi să creştem oportunităţile va trebui să fim pregătiţi. Este important să ieşim din logica defensivă şi să intrăm într-o logică a dezvoltării durabile, a reconectării cu o societate din ce în ce mai exigentă, preocupată de mediu, de calitatea hranei, de o viaţă mai sănătoasă.

Este important ca în acest proces, fermierii să nu fie cei care achită nota de plată, ci beneficiarii acestei evoluţii. Aceste transformări aduc oportunităţi importante de investiţii. Inovare, cercetare, agricultură de precizie, căutarea unor tehnologii durabile şi mai puţin poluante pentru sol, toate acestea nu sunt doar pentru fermierii din Germania sau Olanda. E important ca acestea să devină o realitate aici, în fermele din România,” a declarat Dacian Cioloş, Preşedintele Grupului Renew Europe şi membru al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

În zona expoziţională a conferinţei şi-au dat întâlnire cei mai mari producători de tehnologii din agribusiness şi  asiguratori: Adama, Bayer, Agricover, Corteva, Syngenta, FMC, UPL, Intermag, Indagro, SummitAgro, PhosAgro, Sharda, Timac, Barclay, Groupama Asigurări, Allianz-Ţiriac, AgraAsigurări, Cofco, Glencor, Intermedicas, Genezis.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite