eToro: Tesla este prinsă în saga achiziţiei Twitter. Cum va finanţa Musk restul de 21 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

În timp ce pieţele europene sunt îngrijorate de impactul opririi livrărilor de gaze naturale de către Gazprom - măsură luată de Rusia contra statelor "neprietenoase" - pieţele americane asistă la o vânzare accelerată a acţiunilor din domeniul tehnologiei, susţine analistul eToro Bogdan Maioreanu.

După ce Netflix a resimţit impactul conflictului ucrainean prin scăderea numărului de abonaţi, Youtube, aparţinând companiei Alphabet, resimte efectele dispariţiei veniturilor din Rusia, contribuind la scăderea pieţei acţiunilor din domeniul tehnologiei. În mod neaşteptat Testa a devenit o “stea căzătoare”, pierzând peste 12% din valoare din cauza îngrijorărilor investitorilor cu privire la modul în care Elon Musk va finanţa achiziţia Twitter, a situaţiei generale a pieţei şi  a îngrijorărilor legate de faptul că India nu acceptă pe piaţa locală automobilele Tesla fabricate în China. 

Saga achiziţiei Twitter este în derulare, acţionarii votând pentru vânzarea companiei către Elon Musk la preţul de 54,20 dolari pe acţiune. După cum se arată în documentele depuse la SEC - organismul de supraveghere şi control al burselor americane - finanţarea de 46,5 miliarde de dolari a tranzacţiei este acoperită de un împrumut complex de 13 miliarde de dolari, un împrumut în marjă de 12,5 miliarde de dolari, lăsându-i lui Elon Musk sarcina de a aduce restul de 21 de miliarde de dolari în capital propriu.

Potrivit documentelor SEC, Elon Musk a declarat că el crede în libertatea de exprimare, dar şi-a dat seama că Twitter nu poate prospera sau servi acest imperativ societal în forma sa actuală. "Drept urmare, mă ofer să cumpăr 100% din Twitter pentru 54,20 dolari pe acţiune în numerar, o primă de 54% faţă de ziua anterioară datei în care am început să investesc în Twitter şi o primă de 38% faţă de ziua anterioară datei în care investiţia mea a fost anunţată public", a scris Musk. Iar apoi a indicat ca va delista Twitter de la bursă. 

O scrisoare de angajament care descrie cum va arăta finanţarea investiţiei a fost trimisă de un sindicat bancar care include bănci precum Morgan Stanley Senior Funding, Bank of America - BOFA Securities, Barclays, MUFG, BNP Paribas Securities, Mizuho Bank şi Societe Generale. Finanţarea de 13 miliarde de dolari constă  într-un împrumut garantat de 6,5 miliarde de dolari, o facilitate de credit revolving garantată de 500 de milioane de dolari, din care 40 de milioane pot fi folosite drept capital de lucru, un împrumut punte garantat de 3 miliarde de dolari şi un alt împrumut punte negarantat de 3 miliarde de dolari. 12,5 miliarde de dolari sunt finanţaţi printr-un împrumut în marjă ce are o scadenţă de trei ani şi urmează să fie garantat cu acţiuni Tesla. Acesta conţine o clauză de rambursare anticipată obligatorie care prevede că acţiunile Tesla nu pot scădea cu mai mult de 40% faţă de valoarea de la data la care va fi acordată finanţarea. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, vom asista la unul dintre cele mai mari apeluri în marjă din istorie. 

Întrebarea esenţială pe care şi-o pun investitorii este cum va finanţa Elon restul de 21 de miliarde de dolari. Documentele contractului de împrumut în marjă îi permit lui Musk să vândă acţiunile Tesla care nu au fost gajate. Potrivit Bloomberg, pentru a garanta împrumutul în marjă, Musk ar trebui să pună gaj pe aproximativ 58,7 milioane de acţiuni Tesla. Acest lucru înseamnă că a gajat deja aproximativ 85% din acţiunile sale. În cazul în care va trebui să vândă acţiuni Tesla pentru a asigura restul de 21 de miliarde de dolari necesari, la un preţ de 890 de dolari pe acţiune, va trebui să vândă aproape 23,6 milioane de acţiuni. Nu este o sarcină uşoară, dar nici una destabilizatoare pentru preţul acţiunii. Elon Musk este cel mai mare acţionar al Tesla, cu aproximativ 175 de milioane de acţiuni, reprezentând 17% din companie. 

Pe lângă întrebările legate de finanţare, există probleme care sporesc incertitudinea investitorilor. Nu este clar cine va conduce Twitter, deoarece Musk a declarat public că nu are încredere în conducerea companiei. De asemenea, Musk este foarte ocupat, iar proiectul Twitter va limita şi mai mult timpul pe care îl petrece în calitate de CEO al Tesla. 

Nu este clar cum va modifica Musk modelul de business al Twitter şi de câţi noi angajaţi va avea nevoie pentru acest lucru. Iar pe o piaţă a forţei de muncă restrânsă, aceasta devine o întrebare importantă. Ştim deja că fostul preşedinte Trump a refuzat să revină pe Twitter, sperând să susţină în schimb dezvoltarea propriei sale reţele sociale Truth Social care are propriul set de probleme, de la perioadele de indisponibilitate ale platformei la mutarea potenţialilor abonaţi pe listele de aşteptare precum şi problemele legate de fluctuaţiile preţului acţiunilor. 

Tesla a fost cea mai deţinută acţiune la nivel global pe platforma eToro şi a doua acţiune deţinută de români în primul trimestru din 2022, ceea ce indică faptul că investitorii văd potenţialul pe termen lung al acestui sector. Numărul de investitori care deţin Tesla a crescut cu 12% la nivel global (17% în România) între T4 2021 şi T1 2022. Timpul va spune dacă investitorii îşi vor păstra încrederea în producătorul de vehicule electrice.

Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro, are peste 20 de ani de experienţă în domeniul serviciilor financiare şi al investiţiilor, precum şi un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziţii de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank şi OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanţă în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care şi IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss şi Washington University.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite