Este oficial: London Stock Exchange şi Deutsche Boerse vor crea cea mai mare bursă din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursa londoneză fuzionează cu cea din Frankfurt pentru a rezista concurenţei venite din SUA Foto: Guliver/Getty Images
Bursa londoneză fuzionează cu cea din Frankfurt pentru a rezista concurenţei venite din SUA Foto: Guliver/Getty Images

Bursele din Londra – London Stock Exchange Group - şi din Frankfurt – Deutsche Boerse – au anunţat oficial că vor fuziona, pentru a forma cea mai mare piaţă de capital din Europa, după ce au obţinut aprobarea autorităţilor de reglementare în domeniu, anunţă Bloomberg.

Acţionarii bursei londoneze vor deţine 45,6%, iar cei ai Deutsche Boerse restul de 54,4% din capitalul noii companii. Operatorii celor două burse anunţaseră pe 23 februarie intenţia de a fuziona. Evaluarea de piaţă a celor două companii este de 30,5 miliarde de dolari.

Noua entitate va realiza economii de 450 de milioane de euro pe an, după ce va fi finalizată fuziunea. Până la completarea tranzacţei, companiile vor fi nevoite să investească de două ori mai mult decât profitul prognozat pentru următorii doi ani. Aceasta înseamnă că acţionarii vor suporta jumătate din costurile pentru realizarea sinergiilor din propriile buzunare, pentru ca apoi să recupereze banii din economiile realizate.

Fuziunea dintre London Stock Exchange şi Deutsche Boerse va da naştere la patru mari companii de trading care vor devansa cu mult rivalii în termeni de valoare de piaţă şi amploare globală: ICE şi CME în SUA, LSE-DB în Europa şi Hong Kong Exchanges and Clearing în Asia.

Este a treia tentativă de fuziune dintre cele două mari burse europene, după cele eşuate în anii 2000 şi 2005. Totodată această tranzacţie este mai mare dintre operatorii de pieţe burisere după ce Intercontinental Eschange a cumpărat NYSE Euronext în noiembrie 2013.

Alianţa anglo-germană va avea o poziţie dominantă în Europa de unde se poate extinde atât în Asia, cât şi în SUA. Va reuni de asemenea sub acelaşi acoperiş trei mari indici bursieri: Euro Stoxx 50, FTSE 100 şi DAX.

Directorul general al Deutsche Boerse, Carsten Kengeter, va fi şeful noii entităţi, în timp ce preşedinte va fi Donald Brydon iar director financiar va fi David Warren.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite