Eroare majoră la Eurostat: Biroul de statistică al UE vede România pe creştere economică

0
0
Eurostat a prezentat România ca având creştere economică, însă de fapt a fost vorba de scădere.
Eurostat a prezentat România ca având creştere economică, însă de fapt a fost vorba de scădere.

Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat date eronate în cazul României într-un comunicat privind evoluţia Produsului Intern Brut în UE în trimestrul trei.

Astfel, institutul a afişat rate de creştere de 0,5% faţă de trimestrul al doilea şi 0,8% raportat la perioada corespunzătoare din 2011.

Potrivit datelor prezentate joi dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 (0,8% serie ajustată sezonier) şi cu 0,5% faţă de trimestrul al doilea, pe date ajustate sezonier.

Astfel, pentru al treilea trimestru Eurostat a publicat cifre cu semnul inversat.

Datele afişate de Eurostat, în comunicatul de joi, reprezintă ratele de creştere a PIB în trimestrul al treilea, ca volum, pe baza datelor ajustate sezonier.

De asemenea, Eurostat publică scăderi pe primele două trimestre faţă de perioadele corespunzătoare din 2011, deşi INS a anunţat creşteri în acele perioade.

Ma mult, Eurostat indică pentru trimestrul al doilea o contracţie a PIB faţă de primul trimestru de 0,1%, în timp ce INS a anunţat ca ultime date revizuite o creştere în serie ajustată sezonier de 0,5%.

Dacă această ultimă informaţie ar fi corectă, atunci România ar fi intrat în recesiune tehnnică.

La ora transmiterii acestei ştiri, Eurostat a retras de pe pagina proprie de internet comunicatul privind PIB în trimestrul al treilea.

Biroul de statistică al UE a prezentat joi, într-un comunicat, datele privind evoluţia economiei europene în trimestrul al treilea, din care reiese că zona euro a intrat în recesiune tehnică, în timp ce UE a evitat la limită recesiunea.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite