Enel vrea grupul spaniol de utilităţi publice Endesa pentru 41 miliarde de euro
0Compania controlată de statul italian a achiziţionat deja 10% din pachetul de acţiuni al Endesa Grupul energetic italian Enel SpA a blocat încercarea de preluare ostilă a companiei
Compania controlată de statul italian a achiziţionat deja 10% din pachetul de acţiuni al Endesa
Grupul energetic italian Enel SpA a blocat încercarea de preluare ostilă a companiei spaniole Endesa de către E.ON, prin cumpărarea a 10% din pachetul de acţiuni al grupului de utilităţi, cu 4,13 miliarde de dolari. Gestul italienilor de la Enel intensifică astfel competiţia deja acerbă din industria europeană a utilităţilor.
Suma plătită pe o acţiune a Endesa, 39 de euro, este mai mare decât cea oferită de compania germană E.ON pentru achiziţionarea întregii companii, 38,75 de euro pe acţiune. Dacă grupul german decide să-şi retragă oferta de preluare a Endesa, Enel va avea drumul liber să lanseze propria ofertă de achiziţionare la preţul minim, conform legislaţiei spaniole, de 39 de euro pe acţiune sau 41 miliarde de euro pentru întreaga companie. Grupul italian intră în scenă cu doar câteva săptămâni înainte de data la care acţionarii Endesa sunt chemaţi să decidă dacă vor ridica barierele împotriva unei oferte de preluare ostile înaintată de E.ON. Compania, care a oferit 41,04 miliarde de euro pentru grupul spaniol, are nevoie de 50,1% din voturile acţionarilor pentru a putea cumpăra Endesa.
Preţul acţiunilor Endesa au scăzut cu 0,9%, până la 38,12 euro
Acest lucru este destul de greu de obţinut, mai ales că cel mai mare acţionar al grupului spaniol, compania de construcţii Acciona, care deţine 21% din Endesa, se opune vânzării către E.ON. Iar acum, după ce Enel a reuşit să obţină 10% din cel mai mare grup de utilităţi din Europa, oferta E.ON pare sortită eşecului. Mai ales că în piaţă se zvoneşte că Enel, controlat de statul italian, şi Acciona şi-ar putea unii forţele pentru a bloca preluarea Endesa de către E.ON, fuziune care ar însemna naşterea celei mai mari companii din sectorul energetic european.
Bătălia pentru Endesa face parte dintr-o rundă mult mai amplă a consolidării poziţiilor în sectorul energetic european înainte de liberalizarea totală a pieţei, care este estimată să se producă la începutul acestei veri. Astfel, companiile de utilităţi naţionale caută să-şi atragă achiziţii străine pentru a putea deveni într-adevăr jucători paneuropeni, pe măsură ce vechiul continent se integrează în piaţa mondială a energiei. Uniunea Europeană a dezvăluit recent planul energetic strategic prin care se doreşte crearea unei pieţe energetice comune, dar şi creşterea competiţiei. Grupul energetic italian a confirmat achiziţionarea acţiunilor Endesa.
Guvernul spaniol este împotriva ofertei E.ON de preluare a Endesa
"Cumpărarea pachetului de acţiuni al Endesa face parte din strategia Enel care urmăreşte întărirea poziţiei companiei pe piaţa energetică europeană", au afirmat reprezentanţii Enel, citaţi de "Financial Times". După anunţul făcut de grupul italian, preţul acţiunilor Endesa au scăzut cu 0,9%, până la 38,12 euro.
Pentru cumpărarea a mai mult de 10% din Endesa, Enel are nevoie de aprobarea comisiei energetice spaniole. Se pare însă că achiziţia Enel a fost deja binecuvântată de guvernul spaniol, care nu şi-a ascuns niciodată ostilitatea faţă de compania germană. Guvernul spaniol a primit, în repetate rânduri, avertizări din partea Comisiei Europene pentru a-l forţa să ridice măsurile luate împotriva unei preluări ostile a Endesa de către E.ON. Pentru a elimina orice suspiciune, reprezentanţii Endesa au afirmat că board-ul director a evaluat oferta E.ON în termeni "favorabili", scrie "International Herald Tribune".
Mişcarea Enel pare să pună capăt uneia dintre cele mai lungi şi mai dure lupte date pentru achiziţionarea unei companii, care a început în septembrie 2005, cu o ofertă din partea companiei spaniole Gas Natural. "Cred că, în cele din urmă, va fi semnat un pact. <> are şanse mult mai mari de reuşită decât oferta germană", a afirmat ministrul spaniol al industriei, Joan Clos, citat de "Financial Times".
Compania Enel urmăreşte de multă vreme să se extindă în Europa, dar nu a fost niciodată capabilă se ia parte la o fuziune răsunătoare sau să achiziţioneze vreo participaţie semnificativă în sectorul energetic paneuropean. În schimb, Enel este un jucător important pe piaţa spaniolă prin subsidiara sa Enel Viesgo SA, aflată pe locul al cincilea între cele mai mari grupuri de utilităţi ale ţării. O poziţie importantă în cadrul Endesa ar ajuta compania italiană să-şi cimenteze poziţia ca unul dintre cei mai puternici jucători din sectorul energetic. Cu toate acestea, legislaţia spaniolă nu permite companiilor să deţină în acelaşi timp mai mult de 3% din drepturile de vot în cadrul a două grupuri energetice. Aşa că, pentru a-şi menţine partea din Endesa, Enel ar trebui să-şi vândă subsidiara Viesgo.