Enel vinde către Lukoil şi Gazprombank întreaga sa participaţie la Enel Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţie Enel din Italia FOTO Shutterstock
Staţie Enel din Italia FOTO Shutterstock

Grupul Enel SpA a semnat joi două acorduri cu PJSC Lukoil şi cu Fondul Mutual Închis de Investiţii “Gazprombank-Frezia” pentru vânzarea întregii sale participaţii la Enel Rusia, care reprezintă 56,43% din capitalul social companiei.

Valoarea tranzacţiei a fost de 137 de milioane de euro, a anunţat compania. 

Prin această tranzacţie, Enel vinde toate unităţile sale de producţie de energie electrică din Rusia, care include centrale convenţionale cu o capacitate de aproximativ 5,6 GW şi proiecte eoliene de circa 300 MW aflate în diverse stadii de dezvoltare, asigurând astfel continuitatea activităţii pentru clienti şi angajaţi. Tranzacţia este în conformitate cu politica Grupului de a-şi concentra activităţile în special în ţările în care deţinerea unei poziţii integrate pe tot lanţul valoric poate genera creştere şi obţinerea de valoare adăugată din oportunităţile oferite de tranziţia energetică.

Tranzacţia, inclusiv efectul pierderii controlului asupra Enel Rusia, este de aşteptat să genereze un efect pozitiv de aproximativ 550 de milioane de euro asupra datoriei nete consolidate a Grupului şi un efect negativ asupra venitului net raportat de aproximativ 1,3 miliarde de euro, în principal ca urmare a eliberării unei rezerve de conversie valutară de aproximativ 1,1 miliarde de euro la 31 mai 2022. Un astfel de efect contabil nu va avea impact asupra rezultatelor economice curente, transmite compania într-un comunicat.

Enel menţionează că a adoptat deja măsuri care au avut ca rezultat încetarea activităţilor de management şi coordonare în relaţia cu Enel Rusia. Aceste măsuri includ: numirea de către Enel doar a unor directori independenţi, de naţionalitate rusă, numirea unui nou director general, de asemenea de naţionalitate rusă, care răspunde exclusiv consiliului director; încetarea, în toate situaţiile în care a fost posibil, a contractelor intra-grup; modificarea structurii organizaţionale a Grupului Enel pentru a reflecta încetarea subordonării ierarhice a personalului si funcţiilor de business ale Enel Rusia către cele ale Enel.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite