Economist: Inflaţia ne face milionari şi săraci. Politicienii nu ne pot aduce prosperitate, doar munca o poate face

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimb valutar - bani euro - banca - credit - FOTO Shutterstock

Eurostat a confirmat luni scumpirile din România, în creştere pentru a şaptea lună consecutivă, de aproape trei ori mai mari decât media UE. Inflaţia poate fi considerată un impozit ascuns, care ne afectează pe toţi în aceeaşi măsură, opinează economistul USR Claudiu Năsui, avertizând că, de fapt, inflaţia ne sărăceşte, în ciuda creşterii veniturilor.

„Suntem din nou campionii Europei la creşterea de preţuri.

Inflaţia, adică creşterea preţurilor, a ajuns în luna iulie la 4.1%. Suntem pe locul 1 în Uniunea europeană înaintea Ungariei care are 3.3%.

Ce înseamnă inflaţie de 4.1%? Înseamnă că ce cumpăra acum un an cu 100 de lei acum cumpărăm cu 104.1 lei. Adică dacă aveam ceva bani puşi deoparte la saltea sau în bancă, am pierdut din ce puteam cumpăra cu ei. De aceea mulţi consideră inflaţia un impozit ascuns. Un impozit care nu ne afectează pe toţi în aceeaşi măsură.

Dar de ce avem inflaţie? Pe scurt pentru că avem mai mulţi bani decât avem bunuri şi servicii. Aşa că cresc preţurile. Istoria ne-a predat de multe ori lecţia că politicienii nu ne pot aduce prosperitate. Nu pot decât să ne aducă „bani” dar bani cu care nu mai cumpărăm nimic. Bani care nu ne vor scoate din sărăcie, ci ne vor face milionari aşa cum am mai fost în istoria României în anii 90. Milionari şi săraci.
Inflaţia ne sărăceşte. Prosperitatea, ieşirea din sărăcie, producţia de bunuri şi servicii reale, alea necesită muncă, capital şi spirit antreprenorial. Până la urmă creşterea preţurilor asta este, o mare redistribuire de avere de la cei mulţi către cei din jurul statului care primesc mai întâi banii. Mai ţineţi minte când economiştii roşii ne vorbeau despre creşterea uluitoare a PIB-ului? De fapt ne vorbeau despre această creştere pe hârtie.
Imagine indisponibilă

Cine pierde? În primul rând toţi cei care au economisit bani. Toţi au pierdut. Cu cât au agonisit mai mult cu atât au pierdut mai mult. În al doilea rând pierd cei care au avut o creştere a veniturilor mai mică de 4.1%. Dar aici e de menţionat faptul că acel 4.1% e calculat pe un coş de bunuri mediu, fictiv, care s-ar putea să nu corespundă coşului de bunuri pe care îl avem fiecare dintre noi. Pentru unii s-ar putea ca creştere de preţuri să fi fost mult mai mare.

Cum putem opri inflaţia? Din păcate aici e o legătură strânsă şi cu faimosul deficit bugetar de care tot vorbesc. Până nu o rezolvăm pe aceea nu putem spera la o diminuare a inflaţiei. Ba mai mult, inflaţia nu este un fenomen care să scadă brusc durabil. Deciziile dezastruoase pe care le-a făcut statul în economie ne vor afecta multă vreme de acum încolo, chiar dacă guvernul şi-ar schimba politica masiv de mâine şi nu ar mai face deficite. Suntem la începutul unui val care va putea fi combătut cu greu”, a scris Năsui pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi:

Eurostat: Preţurile cresc accelerat în România. Inflaţia, de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri