Economii de circa 150 de milioane de euro la bugetul statului prin tranziţia la iluminatul cu LED

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

O tranziţie completă la iluminatul cu LED în doar trei sectoare ale iluminatului public poate reduce costurile energetice cu până la 150 de milioane de euro în fiecare an, la nivel naţional, arată un studiu de Signify, fostul Philips Lighting.

Potrivit furnizorului de echipamente şi soluţii de iluminat, dintre cele peste 2 milioane de becuri utilizate pentru iluminatul rutier şi stradal din România, doar aproximativ 25% dintre ele au fost deja înlocuite cu tehnologia LED, transmite News.ro.

”Scăderea consumului energetic anual cu 1.484 GWh s-ar putea traduce în diminuarea amprentei de carbon cu peste 510.000 de tone – echivalentul cantităţii pe care 23 de milioane de copaci o pot absorbi în decursul unui an”, arată studiul.

Conform sursei citate, implementarea tehnologiilor de iluminat inteligent şi a sistemelor conectate generează economii energetice şi oferă beneficii pe toate planurile – economie, cetăţeni şi mediu.

Răzvan Copoiu, CEO Signify România şi Europa de Sud-Est, atrage atenţia şi asupra modernizării clădirilor şi a infrastructurii, unde, potrivit acestuia, componenta de iluminat trebuie să deţină un loc important. „Cred că acum, în contextul Green Deal şi PNRR, este un moment decisiv pentru România”, a afirmat reprezentantul Signify.

Sursa citată menţionează că, tranziţia la iluminatul cu LED este una dintre cele mai simple proceduri de modernizare, pentru că nu necesită investiţii mari de capital, se poate face într-un interval scurt, asigură o recuperare rapidă a investiţiei şi costuri reduse de întreţinere.

”În 2006, aproximativ 19% din consumul global de energie electrică se datora iluminatului stradal convenţional (lămpi fluorescente, cu sodiu sau incandescenţă). În urma trecerii treptate la soluţiile digitale, acesta a scăzut la 13% în 2018 şi se estimează că, până în 2030, prin continuarea procesului de „LED-ificare” şi a utilizării tehnologiei IoT, ponderea iluminatului va ajunge la 8%.”, transmit reprezentanţii Signify.

Dintre cele peste 2 milioane de becuri utilizate pentru iluminatul rutier şi stradal din România, doar aproximativ 25% dintre ele au fost deja înlocuite cu tehnologia LED, în timp ce în segmentul clădirilor din sistemul de sănătate există peste 640.000 de corpuri de iluminat convenţionale care trebuie actualizate, arată compania.

În sistemul educaţional, pe lângă reducerea costurilor, iluminatul şcolilor cu becuri LED înseamnă o îmbunătăţire a condiţiilor de învăţare şi a confortului ocular pentru elevi. Din aproape 5 milioane de corpuri de iluminat din şcolile şi universităţile din ţară, doar 8% au fost înlocuite cu becuri LED.

Derulat la începutul anului 2021, studiul evaluează piaţa de iluminat din 11 state est-europene – România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Acesta analizează potenţialul beneficiilor în trei domenii specifice de aplicare: iluminatul rutier şi stradal, unităţile din sectorul medical şi segmentul educaţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite