Economia zonei euro este foarte aproape de a reveni pe un traseu ascendent până la finele lunii

0
Publicat:

Datele preliminare arată că economia zonei euro este la un pas de a reveni pe creştere în martie, depăşind aşteptările, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat joi de compania S&P Global, ce indică atenuarea presiunilor inflaționiste.

Statele periferice din zona euro, progres spre diminuarea crizei

Totuşi, evoluţiile sunt inegale, cu o redresare solidă a activităţii în sectorul serviciilor, care compensează declinul din industrie. Decalaje similare există între principalele economii ale zonei euro: Germania şi Franţa, transmit Reuters și Bloomberg.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a urcat în martie la 49,9 puncte, de la 49,2 puncte luna precedentă, dar sub pragul de 50 de puncte care separă o creştere de o contracţie a economiei. Analiştii S&P Global se aşteptau la un nivel de 49,7 puncte.

Economia zonei euro se descurcă în primul trimestru şi apar primele speranţe”, a apreciat Bert Colijn de la ING.

Scăderea activităţii economice în Germania s-a atenuat uşor în martie, pe fondul stabilizării din sectorul serviciilor. Totuşi, declinul din Franţa s-a adâncit, cererea pentru bunuri şi servicii „made in France” s-a deteriorat şi a crescut rata şomajului. În schimb Spania înregistrează un ritm solid de creştere.

Mulţi oficiali BCE şi-au exprimat sprijinul pentru o primă reducere a costurilor de împrumut, de la actualul nivel ridicat record, cel mai probabil în iunie, dezbaterea concentrându-se acum la cât de multe scăderi ale dobânzii vor urma.

Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a decis joi să reducă dobânda de politică monetară, pentru prima dată în ultimii doi ani, preluând astfel iniţiativa în raport cu alte mari bănci centrale din întreaga lume care sunt aşteptate să urmeze exemplul în cursul acestui an.

În schimb, Banca Angliei (BoE) a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la 5,25%, cel mai ridicat nivel începând din 2008, iar guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat că economia britanică „progresează în direcţia cea bună şi există noi semne încurajatoare că inflaţia scade”, dar este nevoie de mai multă certitudine că presiunile asupra preţurilor sunt sub control.

Indicele PMI care acoperă sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a crescut în martie la 51,1 puncte, de la 50,2 puncte în luna precedentă, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni şi depăşind estimările analiştilor. Dar indicele privind sectorul industrial a scăzut în martie la 45,7 puncte, cel mai redus nivel din ultimele trei luni, şi sub previziunile analiştilor.

Zona euro a evitat recesiunea la finalul anului trecut, iar economiştii se aşteaptă la un avans de doar 0,1% în primul trimestru, iar pe ansamblul anului la o creştere de 0,5%.

Dacă spera cineva la o redresare a industriei în primul trimestru, este timpul să arunce prosopul. Totuşi, există motive de speranţă. Companiile rămân optimiste în legătură cu viitoarea producţie”, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite