Vicepreședintele BCE avertizează că scăderea inflației va încetini în 2024

0
Publicat:

Este posibil ca economia zonei euro să fi suferit o încetinire la sfârșitul anului trecut și probabil că va continua să se confrunte cu dificultăți, potrivit vicepreședintelui Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos.

foto Banca Centrală Europeană
Vicepreședintele BCE avertizează că scăderea inflației va încetini în 2024

Indicatorii soft indică o contracție economică și în decembrie, confirmând posibilitatea unei recesiuni tehnice în a doua jumătate a anului 2023Datele primite indică faptul că viitorul rămâne incert, iar perspectivele sunt înclinate în jos”, a declarat Guindos miercuri, într-un discurs, transmite Bloomberg.

În pofida unei expansiuni economice mai slabe și a primelor semne de corecție pe piața muncii, retragerea puternică a inflației observată anul trecut va fi probabil mai puțin pronunțată în 2024, a spus el.

Ritmul rapid al dezinflației pe care l-am observat în 2023 este posibil să încetinească în 2024 și să se oprească temporar la începutul anului, așa cum a fost cazul în decembrie”, a declarat Guindos la o conferință la Madrid.

Investitorii și analiștii au anticipat o încetinire ușoară a economiei celor 20 de națiuni, alături de o cale accidentată de revenire la ținta de inflație de 2% stabilită de BCE. Recent, aceștia au pariat că reducerile ratelor dobânzilor vor începe în primăvară - mai devreme decât au semnalat majoritatea oficialilor de la Frankfurt.

BCE se ferește să declare prematur victorie în fața creșterii prețurilor de consum, în condițiile în care creșterea a revenit în decembrie de la 2,4% la 2,9% în urmă cu un an la 2,9%. Ea studiază cu atenție evoluția salariilor, care va dura câteva luni pentru a deveni clară.

Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor, a reafirmat marți că BCE urmează să reducă ratele la un moment dat în 2024 - fără a oferi însă indicații specifice privind momentul.

Boris Vujcic din Croația a declarat în această săptămână că orice acțiune înainte de vară este puțin probabilă, deși Mario Centeno din Portugalia a declarat că nu este necesar să așteptăm o claritate deplină în privința salariilor, insistând că BCE ar putea acționa în prima jumătate a anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite