Economia Statelor Unite ale Americii a încetinit pe final de 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut, economia americană a obţinut o expansiune de 2,4%, similară cu cea din 2014. SUA nu a mai înregistrat un avans anual de peste 3% din 2005 FOTO: Guliver/ Getty Images
Anul trecut, economia americană a obţinut o expansiune de 2,4%, similară cu cea din 2014. SUA nu a mai înregistrat un avans anual de peste 3% din 2005 FOTO: Guliver/ Getty Images

Ritmul de creştere a economiei americane a avut de suferit în trimestrul patru din 2015, din cauza reducerii stocurilor şi a aprecierii dolarului, care a afectat exporturile.

În ultimele trei luni ale anului trecut, economia Statelor Unite a înregistrat o creştere anuală de 0,7%, potrivit datelor preliminare anunţate, vineri, de Departamentul american al Comerţului.

Analiştii estimează că în primele trei luni ale acestui an, economia americană va trece printr-o perioadă de expansiune, deoarece fundamentele rămân solide, scrie Agerpres.

Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru circa 70% din economie, au crescut cu 2,2% între octombrie şi decembrie 2015, faţă de avansul de 3% din trimestrul trei.

Cel mai semnificativ declin a fost înregistrat la nivelul explorărilor miniere, care au scăzut la 35% pentru prima dată din 1986.

Totuşi, nivelul ridicat al stocurilor ar putea afecta şi avansul economiei în primul trimestru din 2016, susţin analiştii. Acumulate, acestea s-au ridicat la 68,6 miliarde de dolari în trimestrul patru din 2015, comparativ cu 85,5 miliarde de dolari din trimestrul precedent, conform Reuters.

Importurile au crescut cu 1,1% în trimestrul patru. Totodată, s-a înregistrat un declin al exporturilor de 2,5%, pe fondul aprecierii dolarului şi reducerii cererii pe plan internaţional.

Anul trecut, economia americană a obţinut o expansiune de 2,4%, similară cu cea din 2014. SUA nu a mai înregistrat un avans anual de peste 3% din 2005.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat, miercuri, că menţine dobânda de politică monetară între 0,25% şi 0,50% şi a estimat că ritmul de creştere al Statelor Unite a încetinit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite