Dubai își pierde farmecul pentru rușii bogați: costul vieții a devenit prea mare pentru ei

0
Publicat:

Atracția Dubaiului se diminuează acum, pe măsură ce costul vieții în strălucitorul emirat crește, iar băncile sale devin mai stricte în aplicarea sancțiunilor americane.

foto instrastructura Dubai
Foto: Pixabay

Fluxurile de bani rusești în Emiratele Arabe Unite - din care face parte și Dubai - dau semne de încetinire, potrivit bancherilor, directorilor și profesioniștilor în domeniul investițiilor. Niciunul dintre ei nu prevede un exod generalizat al numerarului aflat deja în EAU, însă directorii spun că această țară pare să fi absorbit cele mai multe dintre beneficiile banilor ruși și este puțin probabil să mai vadă intrări mari de bani, transmite Bloomberg.

Unii dintre rușii care au sosit se gândesc să se mute în alte jurisdicții sau chiar să se întoarcă acasă, în condițiile în care graba de expatriați în Dubai determină creșterea chiriilor și a cheltuielilor zilnice. Spre deosebire de SUA și UE, țara din Golf nu are sancțiuni împotriva Rusiei. Cu toate acestea, este mai probabil ca entitățile rusești care își deschid conturi bancare să se confrunte acum cu un control din partea băncilor locale, deoarece Emiratele Arabe Unite se află sub o presiune tot mai mare din partea SUA pentru a aborda potențiala evaziune de sancțiuni, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune, care au cerut să nu fie identificate pentru a discuta informații care sunt private.

Firma de imigrație Henley & Partners, care se bazează pe investiții, constată că tot mai puțini ruși se stabilesc în EAU, "astfel încât tendința este de scădere", a declarat Philippe Amarante, șeful său pentru Orientul Mijlociu. "De fapt, unii dintre clienții mei ruși fie și-au redus activele imobiliare din Dubai pe care le-au cumpărat în urmă cu doi ani, mențin încă o mică bază aici, dar s-au mutat înapoi la Moscova sau în alte jurisdicții disponibile și foarte atractive, cum ar fi Mauritius."

Băncile cu sediul în Emiratele Arabe Unite, inclusiv Emirates NBD Bank PJSC, Mashreqbank PSC și First Abu Dhabi Bank PJSC, au înăsprit controalele asupra entităților rusești și, în ultimele luni, au încercat să asigure o mai mare conformitate cu sancțiunile americane, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune.

Bancherii cu sediul în Dubai au declarat că, deși rușii medii din clasa de mijloc care nu sunt sancționați nu s-au confruntat, în mare parte, cu probleme majore la deschiderea de conturi, mai mulți ruși sancționați au fost respinși de bănci. Unii cu afilieri politice sau legături cu persoane sancționate s-au confruntat, de asemenea, cu dificultăți în operarea conturilor bancare, au spus unele dintre aceste persoane.

Într-o declarație, Emirates NBD a afirmat că se angajează să combată criminalitatea financiară și respectă "sancțiunile internaționale aplicabile", dar a refuzat să comenteze detaliile. Mashreqbank și First Abu Dhabi Bank nu au răspuns la solicitările de comentarii.

MMC Norilsk Nickel PJSC, cea mai mare companie minieră din Rusia, a decis, de asemenea, să nu înceapă tranzacționarea în EAU din cauza problemelor logistice și bancare, au declarat persoane familiare cu operațiunile sale. Serviciul de presă al Norilsk Nickel a refuzat să comenteze.

Imediat după invazie, agenții imobiliari din Dubai au raportat o creștere a numărului de ruși bogați care caută proprietăți în cele mai luxoase cartiere ale emiratului.

Emiratele Arabe Unite nu furnizează statistici privind fluxurile de imigranți în funcție de naționalitate. Totuși, în clasamentul cumpărătorilor de proprietăți imobiliare, deținătorii de pașapoarte rusești au coborât acum pe locul 3 anul trecut, în urma cetățenilor indieni și britanici, după ce au deținut locul 1 în 2022, potrivit brokerului Betterhomes din Dubai. Într-un interviu acordat CNBC în ianuarie, președintele dezvoltatorului imobiliar Damac Properties Dubai Co PJSC a declarat că cererea rusă încetinește, deși alți cumpărători țin piața.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite