Drulă: Un cartel se destructurează cu ranga. Unde-i lege nu-i tocmeală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
catalin drula foto mediafax eduard vinatoru

Referindu-se la demolarea chioşcurilor de la metrou, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a  afirmat că ”legea este lege”, iar ”unde este lege nu este tocmeală”. ”Un cartel se destructurează cu ranga”, a adăugat ministrul, referindu-se la interveţia directorului Metrorex.

„Legea este legea şi, unde este lege, nu e tocmeală. Metrorex a început eliberarea spaţiilor comerciale care ocupau domeniul public ilegal”, a eclarat, miercuri, Cătălin Drulă, felicitându-l pe directorul Metrorex pentru că a pus „umărul” la demolarea chioşcurilor de la metrou care funcţionau ilegal.

„Un cartel se destructurează cu ranga” a spus ministrul.

Ministrul a precizat că se va face restabilirea legalităţii, mai mulţi primari de sector anuntând că vor face demersurile necesare. 

„Ministerul Transporturilor a trimis o notificare Metrorex pentru a-şi exercita obligaţiile care îi revin în calitate de concesionar al proprietăţii publice. Toată infrastructura de metrou, staţiile de metrou sunt domeniu public, sunt proprietate publică, sunt date în concesiune pe 49 de ani printr-un contract semnat între statul român şi Metrorex la începutul anilor 2000. Concesionarului îi revine obligaţia de a ţine în bună ordine acest domeniu public.

Acele construcţii provizorii, cunoscute sub numele de spaţii comerciale, sunt ilegale sub multiple aspecte: nu au autorizaţie de construire sau alt aviz emis de o autoritate a administraţiei, nu au dreptul legal comercial de a ocupa acel domeniu public şi există probleme, semnalate şi de ISU, privind siguranţa la incendii.”, au transmis reprezentanţii Guvernului.

Diretorul Metrorex, Ştefan Paraschiv, a participat miercuri la operaţiunile de demolare a spaţiilor comerciale de la Staţia Ştefan cel Mare, folosindu-se şi de o rangă cu ajutorul căreia a forţat uşa unui chioşc.

Anterior, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţase că astfel de acţiuni de demolare a spaţiilor comerciale de la metrou au demarat la Staţia Ştefan cel Mare, urmând să fie continuată şi la staţiile de metrou Pipera şi Piaţa Iancului, unde se va ajunge cel mai probabil în cursul zilei de vineri.

Şi primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunţat că demolarea spaţiilor de la metrou va începe vineri sau, cel mai târziu, săptămâna viitoare.

Termenul limită pentru eliberarea spaţiilor comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou a expirat vineri, 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează aceste unităţi.

La finalul lunii martie, reprezentanţii Metrorex precizau că această măsură a fost luată deoarece, în urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă.

În replică, reprezentanţii Unităţii - Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite