Domeniul care angajează 50.000 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursa locurilor de muncă pentru persoanele private de libertate organizată de Penitenciarul Bucureşti Rahova în colaborare cu Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti 18 mai 2017 FOTO Inquam Photos George Calin

Deficitul de personal se resimte în întreaga economie, fiind de cele mai multe ori greu de acoperit în ciuda eforturilor pe care le fac angajatorii.

Spre exemplu, valoarea industriei ospitalităţii din România se ridică la 3 miliarde de euro, însă deficitul de personal din domeniu depăşeşte cifra de 50.000 de persoane, a afirmat Dragoş Petrescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).

"Avem ani foarte buni şi ne-am strâns aici, nucleul industriei de restaurante, freelanceri, vloggeri, bloggeri, furnizori de materii prime, de servicii, lucruri care ne pot ajuta pe noi, operatorii. Cu toţii avem un singur obiectiv - cum să ne creştem afacerea şi mai ales cum să ne-o creştem pe termen lung. Chiar dacă Bucureştiul, astăzi, deţine primul loc în numărul de restaurante, există oraşe din România foarte importante care cresc şi mă aştept să fie mai prezente. Nu vreau să amintesc aici doar de Cluj sau Timişoara, ci şi de alte oraşe care vin din urmă. Datele din 2017 arată o cifră de afaceri de peste 13 miliarde de lei a industriei ospitalităţii, cu 15% mai mare decât în 2016. Se pare că cei 15% devin un lucru normal... Valoarea pieţei naţionale de ospitalitate este de 3 miliarde de euro. Tot la nivelul anului 2017 existau la nivel naţional 36.000 de restaurante, baruri, cafenele, din care 6.000 în Bucureşti. 300.000 de oameni erau angajaţi în industrie şi aici includem şi serviciile conexe, iar valoarea medie a bonului este de 50 de lei. Ca previziuni, avem peste 50.000 de oameni deficit de personal în industria ospitalităţii. Sunt voci care spun că numărul acestora ar fi şi mai mare. Avem clienţi în faţa restaurantelor, dar nu are cine să-i servească", a afirmat Petrescu.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA România) organizează, miercuri, cea de-a treia ediţie a Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

Evenimentul reuneşte lideri autohtoni din piaţa HoReCa, personalităţi din plan extern, autorităţi locale şi specialişti din industrii conexe.

HORA este membru în Colegiul de Conducere al Consiliului Consultativ al Turismului din cadrul Ministerul Turismului, iar cei 200 de membri care fac parte din entitate însumează o cifră de afaceri de 500 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite