Doi români din zece s-ar descurca mai puţin de trei luni cu economiile pe care le au SONDAJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ce priveşte economisirea, 34% dintre respondenţii români au declarat că nu au pus niciun ban deoparte în ultimele 12 luni.
În ce priveşte economisirea, 34% dintre respondenţii români au declarat că nu au pus niciun ban deoparte în ultimele 12 luni.

Doi din zece români s-ar descurca mai puţin de trei luni cu economiile pe care le au, în situaţia în care şi-ar pierde principala sursă de venit, potrivit unui sondaj realizat în opt ţări europene.

„În situaţia în care şi-ar pierde principala sursă de venit, 22% dintre respondenţii din România se aşteaptă ca economiile personale sau rezervele financiare să le ajungă mai puţin de trei luni”, potrivit unui sondaj online Ipsos Mori comandat de grupul britanic International Personal Finance (IPF), care operează şi Provident Financial România, în opt ţări europene unde este prezent, precum şi în Mexic şi Australia.

Pe de altă parte, aproape un sfert (24%) nu au astfel de rezerve pentru situaţia în care ar rămâne fără venit şi doar 12% dintre ei au declarat că rezerva financiară actuală le-ar fi suficientă pentru mai mult de 12 luni, potrivit Agerpres.

„Rezultatele sunt similare în ţările europene care au participat la acest sondaj: 20% dintre respondenţii europeni (inclusiv cei din România) au declarat că se aşteaptă ca economiile personale sau rezervele financiare să le ajungă mai puţin de trei luni, dacă şi-ar pierde principala sursă de venit, cel mai mic procent fiind înregistrat în Spania (12%) şi cel mai mare în Estonia (24%)”, susţin autorii cercetării.

În ce priveşte economisirea, 34% dintre respondenţii români au declarat că nu au pus niciun ban deoparte în ultimele 12 luni. Procentul celor cu comportament similar este mai mare doar în Mexic, 36%, dintre toate ţările sondate.

În acelaşi timp, o mare parte dintre români (42%) spun că nici nu au împrumutat bani în ultimele 12 luni. Cei care au împrumutat bani au mers în proporţie de 19% către bănci şi în proporţie egală către familie şi prieteni (17%). Prin comparaţie, 67% dintre spanioli nu au luat un împrumut, iar procentul este apropiat în Ungaria (63%) şi Cehia (64%).

Conform sondajului, după luarea în considerare a cheltuielilor şi a veniturilor lunare, mai mult de jumătate dintre românii chestionaţi (61%) au declarat că le rămâne o sumă mică de bani în fiecare lună. Aproximativ 18% dintre respondenţi au spus că rămân cu o sumă potrivită, în timp ce 13% au afirmat că nu rămân cu nimic. Doar 3% dintre respondenţi au declarat că rămân cu o sumă mare de bani. Situaţia este similară şi în ţările europene care au participat la sondaj - 51% dintre respondenţii europeni (inclusiv cei din România) spun că rămân lunar cu o sumă mică de bani, în timp ce 15% nu rămân cu niciun ban.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite