Discursul lui Erdogan a agravat problemele economice cauzate de protestele din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, după discursul premierului Recep Tayyip Erdogan, dobânzile obligaţiunilor suverane ale Turciei au înregistrat cea mai mare creştere din ultimele două săptămâni, iar lira turcească s-a depreciat în raport cu alte valute.

Discursul pe care premierul Recep Tayyip Erdogan l-a susţinut duminică seară în cadrul unui marş de susţinere pe care l-a organizat a condus la adâncirea consecinţelor economice ale situaţiei din Turcia.

Dobânzile cerute de investitori pentru a cumpăra obligaţiuni turceşti de stat cu scadenţa la doi ani au crescut cu 57 de puncte de bază, adică 0,57 puncte procentuale, ajungând la 6,81%, după ce premierul a acuzat în discursul său opoziţia că incită la proteste şi şi-a luat angajamentul că va consolida ofensiva poliţiei împotriva protestatarilor. 

De asemenea, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale cu scadenţa la zece ani (referinţa pe piaţele de obligaţiuni) au crescut cu 0,24 puncte procentuale, la 7,5%. 

Totodată, lira s-a depreciat cu 0,5% în faţa dolarului american, cursul ajungând la 1,8834 lire/dolar. Astfel, lira a pierdut de la începutul acestui an 5,3% în raport cu moneda americană. El al doilea cel mai abrupt decclini înregistrat de o monedă naţională din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, potrivit datelor Bloomberg. 

Pierderile au continuat şi pe bursă. Indicele Borsa Istanbul National 100 a pierdut 0,9% marţi. 

„Lira s-a depreciat pentru că pieţele au reacţionat negativ la comentariile lui Erdogan”, a explicat pentru agenţia de ştiri Pinar Uslu, strateg în cadrul unităţii de la Istanbul a grupului bancar ING. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite