Diferenţe între Prima Casă şi creditul imobiliar standard

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diferenţe între „Prima Casă“ şi creditul imobiliar: avansul minim de 5% este unul dintre elementele definitorii ale creditului "Prima Casă“ FOTO Adevărul
Diferenţe între „Prima Casă“ şi creditul imobiliar: avansul minim de 5% este unul dintre elementele definitorii ale creditului "Prima Casă“ FOTO Adevărul

„Prima Casă“ şi creditul imobiliar standard sunt amândouă finanţări destinate pentru achiziţionarea unei locuinţe noi sau vechi, ori pentru construcţia uneia. Există, însă, diferenţe între „Prima Casă” şi creditul imobiliar standard, deşi au aceeaşi destinaţie.

Diferenţe între „Prima Casă“ şi creditul imobiliar. Doar prima casă

Prin programul guvernamental „Prima Casă“ se poate achiziţiona doar prima locuinţă, nu a doua, a treia etc. Doar în cazul în care solicitantul creditului mai deţine o locuinţă cu o suprafaţă mai mică de 50 de metri pătraţi, acesta poate lua un credit „Prima Casă“ pentru achiziţionarea unei locuinţe mai mari. Prin creditul imobiliar se poate achiziţiona şi a doua locuinţă, şi a treia, şi...a 100-a (asta dacă îi permite „buzunarul“, orice împrumut acordându-se în funcţie de anumit grad de îndatorare permis de bancă).

UPDATE Proprietarii de locuinţe achiziţionate sau construite prin programul „Prima Casă“ vor putea cumpăra o nouă locuinţă mai mare şi mai scumpă prin program, dacă vor îndeplini cumulativ patru condiţii. Mai exact, noua locuinţă achiziţionată prin program să aibă o suprafaţă utilă mai mare sau o valoare mai mare decât cea cumpărată iniţial prin „Prima Casă“, vechea locuinţă să fie vândută cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe, iar creditul acordat iniţial în cadrul programului trebuie să fie lichidat până la data încheierii contractului de vânzare - cumpărare a noii locuinţe în cadrul programului sau să fie refinanţat prin acordarea celui de-al doilea credit „Prima Casă“.

Garanţia din partea statului la „Prima Casă“ şi la creditul imobiliar

În cazul creditelor „Prima Casă“, acordate în cadrul unui program guvernamental, statul român, prin Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, garantează jumătate din valoarea împrumutului garantat. În cazul creditului imobiliar standard, garanţia este asigurată de cel împrumutat prin imobilul achiziţionat. 

„Prima Casă“ şi creditul imobiliar: În lei sau în euro?

Împrumuturile „Prima Casă“ se acordă numai în lei. În schimb, băncile acordă credite imobiliare standard atât în lei, cât şi în euro. Până în 2009-2010, creditele imobiliare standard se acordau şi în franci elveţieni, dar acestea au fost eliminate din ofertă odată ce acestea s-au dovedit tot mai riscante – având în vedere aprecierea francului în raport cu leul. 

Avansul minim la „Prima Casă“ şi la creditul imobiliar

Pentru o locuinţă veche, banca va acorda un împrumut de maximum 57.000 de euro (echivalent în lei, finanţările prin „Prima Casă“ se acordă doar în moneda naţională). De exemplu, dacă locuinţa costă 60.000 de euro, banca va acorda echivalentul în lei a unui credit în valoare de 57.000 de euro, iar 3.000 de euro constituie avansul dat de contractant. Dacă locuinţa costă 65.000 de euro, banca va acorda tot maximum 57.000 de euro, iar contractantul va veni cu un aport de 8.000 de euro. În schimb, dacă locuinţa costă 45.000 de euro, instituţia de credit va oferi o finanţare de 42.750 de euro, iar aportul contractantului va fi de 2.250 de euro. Bineînţeles, dacă cel care contractează împrumutul „Prima Casă“ vrea să ofere un avans mai mare, nu este nicio problemă. În acest caz, creditul va fi mai mic şi, implicit, şi rata. 

Pentru o locuinţă nouă, banca va acorda un împrumut de maximum 66.500 de euro (echivalent în lei). De exemplu, dacă locuinţa costă 70.000 de euro, banca va acorda echivalentul a 66.500 de euro, iar 3.500 de euro constituie avansul dat de contractant. Dacă locuinţa costă 75.000 de euro, banca va acorda tot maximum 66.500 de euro, iar contractantul va veni cu un aport de 8.500 de euro. În schimb, dacă locuinţa costă 65.000 de euro, instituţia de credit va oferi o finanţare de 61.750 de euro, iar aportul contractantului va fi de 3.250 de euro. La fel ca în cazul locuinţelor vechi,  dacă cel care contractează împrumutul „Prima Casă“ vrea să ofere un avans mai mare, nu este nicio problemă. Creditul va fi mai mic şi, implicit, şi rata. 

În cazul creditelor imobiliare standard, banca percepe un avans minim de 20-25% din valoarea imobilului ce urmează să fie achiziţionat. Aşadar, în acesr caz, avansul minim este semnificativ mai mare decât la „Prima Casă“. 

Dobânda la „Prima Casă“ şi la creditul imobiliar

În cadrul programului guvernamental „Prima Casă“ dobânzile sunt limitate. Mai exact, dobânda percepută de bănci la „Prima Casă“ nu poate depăşi indicele ROBOR la 3 luni plus 2,5%. În cazul creditelor imobiliare standard, dobânzile sunt mai mari, pentru acestea neexistând vreo limită. Acestea pot ajunge chiar la un nivel format din ROBOR la 3 luni plus o marjă de 6% pentru lei sau la EURIBOR la 3 ori 6 luni plus o marjă de până la 8,5%.    

Depozitul colateral

La contractarea creditului „Prima Casă“, solicitantul trebuie să constutuie, la banca de la care ia împrumutul, un depozit colateral cu o valoare egală cu trei rate de dobândă. În funcţie de valoarea creditului contractat, valoarea depozitului colateral poate depăşi echivalentul a 700 de euro. Acest depozit trebuie menţinut pe toată perioada de creditare şi poate ajunge la 30 de ani. În cazul unui credit imobiliar standard nu există această obligaţie, doar unele bănci solicit un astfel de depozit.  

Diferenţe între „Prima Casă“ şi creditul imobiliar. Comisionul de gestiune FNGCIMM

În cazul „Prima Casă“ se va percepe un comision de gestiune a garanţiei acordate de stat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Acesta este de 0,49% pe an, calculat la valoarea garanţiei – adică 50% din soldul finanţării garantate, exclusiv dobânzile şi comisioanele percepute de bancă şi alte sume datorate în baza contractului de credit. În cazul creditului imobiliar standard nu se percepe acest comision. Însă se percep alte comisioane, cum ar fi comisionul de acordare, de administrare cont etc. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite