Deutsche Telekom mai cumpără 5% din acţiunile OTE, proprietarul Telekom România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deutsche Telekom îşi suplimentează participaţia deţinută la grupul OTE, proprietarul Telekom Romania, prin achiziţia unui pachet de 5% din acţiunile companiei care este cel mai mare operator de telecomunicaţii din Grecia, pentru 282 de milioane de euro.

Potrivit Reuters, achiziţia are loc după ce o licitaţie organizată pentru vânzarea acţiunilor OTE nu a atras niciun ofertant.

Compania OTE, fost monopol naţional în Grecia, este deţinută în proporţie de 50% de grupul german Deutsche Telekom. Statul elen a invitat Deutsche Telekom să îşi exercite dreptul de  a cumpăra noi acţiuni la OTE, în urma eşecului licitaţiei organizate luna trecută, în cadrul programului internaţional de salvare a Greciei.

În urma informaţiei, publicată de Agenţia Elenă pentru Privatizare, acţiunile OTE sunt în creştere, miercuri, cu 2%, evoluţie mai bună decât a indicelui general al bursei din Atena.

Privatizările au reprezentant un element central al programelor internaţionale de salvare a Greciei, începând din 2010, dar au atras în ţară numai 4,7 miliarde de euro, cu mult sub ţinta iniţială de 50 de miliarde de euro, din cauza birocraţiei şi a opoziţiei politice.

Guvernul elen vrea să obţină în acest an 2 miliarde de euro prin vânzarea unor participaţii la rafinării petroliere şi companii de utilităţi în domeniul apei şi cel al energiei.

În bugetul din acest an era prevăzută o sumă de 250 de milioane de euro pentru participaţia de 5% la OTE.

Grupul OTE este acţionarul majoritar al Telekom Romania Communications, prin OTE International, cu o deţinere de 54,01%. Statul român are în proprietate 44.99% din acţiuni.

Operatorul de telefonie fixă deţine un pachet de acţiuni reprezentând 30% din capitalul social al fostului Cosmote, restul titlurilor revenind OTE, prin Cosmote Mobile Communications.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite