Deutsche Bank: Criza euro se domoleşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza din zona euro ar putea fi la finalul perioadei sale. FOTO: Shutterstock
Criza din zona euro ar putea fi la finalul perioadei sale. FOTO: Shutterstock

Potrivit analiştilor grupului bancar Deutsche Bank, moneda euro este pe punctul de a cunoaşte un nou declin. Aceştia susţin că evoluţia în descreştere a monedei euro este o consecinţă a crizei euro care s-ar afla la finalul perioadei sale.

În trecut au mai avut loc variaţii mai mari sau mai mici în evoluţia înceată a crizei euro, care au zguduit moneda europeană  de mai multe ori de la sfârşitul anului 2009. Cu toate acestea, cert este că euro îşi va stabiliza cursul mai devreme sau mai târziu.

Anul 2012, spre exemplu, este o dovadă pentru moneda euro care a încheiat anul la aproape acelaşi raport, aproximativ 1,30 dolari, în ciuda unui minim de 1.20 dolari atins în timpul verii. De asemenea, şocul transmis de criza din Cipru, în luna martie a acestui an, nu a afectat prea puternic moneda europeană.

Potrivit analiştilor din cadrul Deutsche Bank, cu cât evoluţia monedei euro este mai rea, cu atât mai mult investitorii în euro se vor orienta spre activele din propriile ţări, repatriindu-şi fondurile  şi ferindu-se să mai investească în străinătate.

Deşi ritmul inflaţiei încetineşte, creditele sunt din ce în ce mai greu de contractat, rata şomajului din ţări precum Grecia şi Spania este în continuare îngrijorător de mare, totuşi perspectivele unei dizolvări a monedei euro sunt mai scăzute în prezent. În cazul în care Cipru va rezinsta în această perioadă dificilă, atunci euro are şanse mari la consolidare.

„Povestea ultimilor cinci ani nu s-a referit la un deficit al fluxurilor în zona euro, care a rămas remarcabil de rezistentă. Ci a fost vorba despre aversiune faţă de risc, ceea ce a dus la formea a valuri de investitori care şi-au repatriat banii”, potrivit Bilal Hafeez şi George Saravelos, specialişti în cadrul Deutsche Bank.

Toate acestea împreună cu o revigorare a dolarului au fost metoda ideală pentru a slăbi euro până la 1,20 dolari la sfârşitul acestui an, astăzi fiind de 1,30. Cu toate acestea, avantajul important este că moneda euro mai slabă ajută exporturile, în cele din urmă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite