Despre economie, BNR dă veşti numai de bine: au crescut investiţiile străine, contul curent e pe excedent, iar datoria externă e mai mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În economie au intrat mai mulţi bani faţă de câţi au ieşit, adică în contul curent s-a acumulat un excedent
În economie au intrat mai mulţi bani faţă de câţi au ieşit, adică în contul curent s-a acumulat un excedent

Investiţiile străine directe au însumat 409 milioane de euro în primele două luni, în creştere cu 45% faţă de perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, contul curent al balanţei de plăţi a ieşit pe plus (excedent), iar datoria externă a scăzut, arată datele comunicate de Banca Naţională a României.

"Participaţiile la capital (inclusiv profitul net estimat) au înregistrat 358 de milioane de euro, iar creditele intra-grup 51 de milioane de euro (net)", se arată într-un comunicat al BNR.

Avansul din acest an este superior faţă de cel raportat în primele două luni ale anului trecut, când investiţiile au crescut cu 35,6% faţă de perioada ianuarie-februarie 2013.

Pe de altă parte, în februarie investiţiile au scăzut faţă de ianuarie cu 63%, de la 299 la 110 milioane de euro.

Reamintim că investiţiile străine directe au scăzut anul trecut cu 10,6% faţă de 2013, la circa 2,43 miliarde de euro.

Excedent în contul curent

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele două luni un excedent de 285 de milioane de euro, comparativ cu un deficit de 201 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, în condiţiile reducerii deficitului la balanţa veniturilor primare cu 248 de milioane de euro, potrivit datelor BNR.

Astfel, deficitul balanţei veniturilor primare a scăzut în primele două luni de la 499 la 251 de milioane de euro, în timp ce balanţa veniturilor secundare a trecut de la un deficit de 39 de milioane de euro la un excedent de 97 de milioane de euro.

Totodată, balanţa bunurilor şi serviciilor şi-a mărit excedentul cu 102 milioane de euro, de la 337 la 439 milioane de euro.

Datoria externă, cu 1,5% mai mică

Datoria externă pe termen lung a însumat 74,56 miliarde euro la finele lunii februarie, reprezentând 79,6% din total datorie externă, în scădere cu 1,5% faţă de sfârşitul anului trecut.

Datoria externă pe termen scurt s-a plasat la 19,06 miliarde de euro (20,4% din total datorie externă), cu 2,6% mai mare.

În acest interval, datoria externă totală a scăzut cu 676 de milioane de euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 48,5% în perioada ianuarie-februarie 2015, comparativ cu 37,3% anul trecut.

Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii a fost de 7 luni 28 februarie, comparativ cu 6,9 luni la sfârşitul anului.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite