Departamentul de Stat are în vedere varianta exportului de cereale ucrainene de-a lungul Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au în vedere diverse rute și opțiuni pentru asigurarea exportului de cereale ucrainene. Transportul de-a lungul Dunării este una dintre acestea, a declarat la o conferință de presă purtătorul de cuvânt adjunct al serviciului de presă al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Navă pentru transportul cerealelor. Foto: Shutterstock
Navă pentru transportul cerealelor. Foto: Shutterstock

"Nu am detalii specifice. Evident, Dunărea este o opțiune potențială", a spus Patel. "Lucrăm în strânsă coordonare cu partenerii europeni și ucraineni pentru a găsi modalități de a livra cerealele ucrainene. Nu am nimic nou de spus despre rută sau mecanism, astăzi”.

Îndemnăm Rusia să reia participarea la Inițiativa privind cerealele Mării Negre. <...> Luăm în considerare să lucrăm prin canale pentru a afla care sunt alte rute și opțiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Anterior, The Wall Street Journal, citând surse din administrația Statelor Unite , a relatat că aceasta explorează opțiuni pentru a asigura exportul de produse agricole ucrainene în valoare de aproximativ 4 milioane de tone pe lună prin porturile dunărene și nu exclud soluțiile militare pentru protejarea navelor care au ca destinație sau punct de plecare aceste porturi.

La 17 iulie, Rusia a refuzat să continue să mai participe la acordul pentru derularea exporturilor de cereale, încheiat în urmă cu un an, care prevedea exportul în siguranță a cerealelor ucrainene peste Marea Neagră. Motivul invocat de Federația Rusă a fost acela că alte țări nu și-ar fi îndeplinit obligațiile în acea parte a acordurilor care priveau furnizarea de produse rusești pe piața mondială. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite