Deficitul schimburilor comerciale, o vulnerabilitate a economiei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deficitul la cormerţul exterior cu produse agroalimentare a crescut la 400 milioane de euro după 11 luni
Deficitul la cormerţul exterior cu produse agroalimentare a crescut la 400 milioane de euro după 11 luni

Importurile şi-au accelerat creşterea, în timp ce exporturile încetinesc, pe fondul reducerii competitivităţii economiei româneşti. Cauzele sunt multiple şi ţin de la politica fiscală a executivului până la evoluţia economică a zonei euro, principalul recipient al exporturilor.

Relaxarea fiscală şi majorarea veniturilor populaţiei s-a tradus prin expansiunea consumului, care în perioada analizată a urcat cu aproximativ 7,5%. Acesta a fost motorul principal pentru creşterea estimată a PIB în 2015 cu 3,5%.

Dezvoltarea economică este un factor pozitiv, însă cererea suplimentară a fost satisfăcută de importuri, nu din producţia internă. Din această cauză, deficitul schimburilor comerciale ale României a crescut cu 35% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, la 7,2 miliarde de euro.

Chiar şi la produse agroalimentare, băuturi alcoolice şi tutun, România a importat mai mult cu 400 de milioane de euro decât a exportat. În schimb, înregistrăm excedent de 500 de milioane de euro la exporturile de materii prime ceea ce ne aseamănă cu economiile nedezvoltate.

În perioada menţionată, exporturile şi importurile au crescut cu 4,1%, respectiv cu 7,2%, comparativ cu perioada 1 ianuarie — 30 noiembrie 2014, exporturile ajungând la 50,66 miliarde de euro, iar importurile la 57,85 miliarde de euro.

Exporturile sunt susţinute în cea mai mare parte de industria auto, ca cărei pondere a urcat la aproape jumătate din total. Totodată această ramură este şi pe primul loc la importuri, cu 37% din totalul importurilor. Diferenţa este dată de adăugarea manoperei în produsele finite.

„Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în perioada 1 ianuarie — 30 noiembrie 2015 a fost de 37,49 miliarde de euro la expedieri şi de 44,67 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 74% din total exporturi şi 77,2% din total importuri”, se menţionează în documentul citat.

În aceeaşi perioadă, valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de 13,16 miliarde de euro la exporturi şi de 13,18 miliarde de euro la importuri, reprezentând 26% din total exporturi şi 22,8% din total importuri.


image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite