Deficitul de cont curent al României s-a adâncit la 1,4 miliarde euro, în primele patru luni, cu 56% mai mare faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR pune în circulaţie o monedă de argint dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea cardinalului Alexandru Todea

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 1,416 miliarde euro după primele patru luni ale acestui an, ceea ce înseamnă o majorare cu 56% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

În perioada ianuarie-aprilie 2016, deficitul de cont curent a fost de numai 906 milioane de euro.

În structură. balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 488 milioane euro. Balanţa veniturilor secundare şi balanţa serviciilor s-au încheiat cu excedente mai mici cu 428 milioane euro, respectiv cu 38 milioane euro, iar balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai redus cu 444 milioane euro.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state.

Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.

Statisticile oficiale publicate săptămâna trecută arată că deficitul comercial (FOB/CIF) a fost în primele patru luni de 3,37 miliarde euro, mai mare cu 20,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

În 2016, România a înregistrat o creştere de peste două ori (+112%) a deficitului de cont curent faţă de anul precedent, până la 4,1 miliarde euro, în special ca urmare a adâncirii dezechilibrului comercial şi a creşterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite