Deficitul de cont curent a crescut cu 32,6%, până la 3,4 miliarde de euro, în primele cinci luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3,401 miliarde euro în perioada ianuarie-mai, cu 32,6% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate luni.

În ianuarie-mai 2018, deficitul de cont curent a fost de 2,564 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României. 

Deficitul comercial al României a avansat cu 30,1% în primele cinci luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 6,52 miliarde de euro, arată datele publicate, recent, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor BNR, balanţa bunurilor a consemnat, în ianuarie-mai, un deficit de 6,352 miliarde euro, în creştere cu 1,476 miliarde euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 116 milioane euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 778 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 255 milioane euro.

Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat 1,491 miliarde euro (comparativ cu 1,660 miliarde euro în perioada ianuarie - mai 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 1,476 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 15 milioane euro.

În 2018, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 9,41 miliarde euro, cu 3,45 miliarde euro mai mare faţă de anul anterior,

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite