Decret prezidenţial: Liber la angajări fără concurs şi achiziţii fără licitaţie pentru instituţiile de forţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decretul prezidenţial pentru prelungirea stării de urgenţă semnat marţi prevede că Instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională pot face angajări fără concurs şi pot organiza şi derula fără licitaţie proceduri de atribuire.

„Instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională pot organiza şi derula, pe durata stării de urgenţă, proceduri de atribuire în vederea încheierii de acorduri-cadru, pentru acoperirea necesarului de mijloace specifice de protecţie şi intervenţie, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă, conform prevederilor art. 68 alin. (1) lit. f), art. 69 alin. (4) şi art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare”, arată decretul prezidenţial.

Necesarul de mijloace specifice de protecţie/intervenţie prevăzut, inclusiv cantităţile maxime de astfel de mijloace, se aprobă prin hotărâre a Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Perioada acordului-cadru nu poate depăşi 3 luni de la data încheierii acestuia. Contractele subsecvente se încheie pe baza acordurilor-cadru, până la atingerea cantităţilor maxime.

Totodată, autorităţile contractante, inclusiv entităţile juridice în care statul este acţionar majoritar, au dreptul de a achiziţiona direct materiale şi echipamente necesare prevenirii şi combaterii COVID-19, cu depăşirea pragului valoric stabilit de art.7 alin.(5) din Legea nr.98/2016 privind achiziţiile publice, în limita fondurilor bugetare repartizate cu această destinaţie.

Decretul mai prevede şi organizarea de angajări fără concurs.

„În structurile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi unităţile subordonate, în unităţile sanitare şi în serviciile de asistenţă socială, pentru suplimentarea personalului implicat direct în activităţi destinate prevenirii şi combaterii pandemiei COVID-19 se poate angaja fără concurs, pe durată determinată de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, farmacişti, personal de laborator şi alte categorii de personal contractual sau funcţionari publici”, se arată în document.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite