Decizie majoră luată de Fisc: de la 1 ianuarie 2017, ANAF nu mai primeşte pe hârtie declaraţii care se pot depune online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu va mai primi, de la 1 ianuarie 2017, declaraţii pe suport de hârtie care pot fi depuse online, măsură luată într-un proces mai amplu de modernizare a Fiscului, în contextul schimbărilor tehnologice din prezent, a declarat vineri Dragoş Doroş, preşedintele instituţiei.

Reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale ale contabililor din 20 de ţări discută, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, despre exercitarea acestei profesii în era digitală, eveniment la care a participat şi noul secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil de fiscalitate, Mariana Vizoli.

Fiscul trebuie să facă paşi repezi în direcţia modernizării, consideră şeful ANAF. 

„De la 1 ianuarie anul viitor, nu mai primim pe hârtie declaraţii care se pot depuneme online. Există situatii în care declaraţii care trebuie depuse online sunt depuse pe hârtie“, a spus Doroş.

Şeful Fiscului consideră foarte importantă stabilirea unui dialog informatic cu contribuabilii, în contextul schimbărilor tehnologice rapide care au loc în prezent.

El a dat exemplul certificatelor de semnătură electronică, al căror preţ a scăzut în ultimii ani de la circa 50 de euro la 25-30 euro şi care ar putea deveni gratuite în viitor. 

Declaraţiile lui Doroş vin în contextul în care Fiscul a fost deseori criticat de antreprenori şi manageri pentru modul greoi în care îşi desfăşoară activitatea şi pentru deciziile de impunere greşite.

ANAF a anunţat recent că numărul de contestaţii ale contribuabililor împotriva deciziilor de impunere a scăzut în prima jumătate a acestui an cu 47% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 4.185, tendinţă ce ar reflecta îmbunătăţirea calităţii actelor administrativ fiscale ale inspectorilor fiscali.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri