De ce scade leul faţă de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
euro lei schimb valutar FOTO adevarul

Pentru două zile la rând, leul s-a depreciat în faţa monedei europene, cursul valutar ajungând marţi la nivelul de 4,5985 lei pentru un euro. Un nivel mai ridicat decât acesta a fost înregistrat în data de 21 iunie, când euro a atins pragul de 4,5987 lei. Principalul motiv pentru acest declin este dat, potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, de declaraţiile în contradictoriu din ultima perioadă ale guvernanţilor.

Factorii locali sunt cei care impulsionează moneda europeană să crească, a declarat Ionuţ Dumitru pentru bursa.ro, adăugând: „În ultima perioadă au fost o serie de discuţii în contradictoriu, de către guvernanţi, ultimele făcând referire la Pilonul II de pensii şi la contul de TVA. Percepţia investitorilor nu poate fi una pozitivă după astfel de declaraţii legate de economie şi fiscalitate. Acestea dau investitorilor un sentiment de incertitudine, de nesiguranţă şi neîncredere”.

O altă explicaţie este dată, potrivit analiştilor, de evenimentele internaţionale, care au întărit moneda europeană. Euro a avansat, zilele acestea, şi faţă de alte monede, mai ales faţă de dolar, pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Europeană va retrage o serie din măsurile de stimulare monetară în toamnă. Influenţe pozitive pentru euro au avut şi uraganul Harvey din SUA şi tirul cu rachetă balistică efectuat de Coreea de Nord deasupra Japoniei, care au dus la deprecierea dolarului. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite