De ce s-au scumpit gazele cu 5%. Vezi explicaţia Ministerului Economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul gazelor a fost majorat cu 5%, în luna septembrie, pentru a recunoaşte costul ridicat cu care au importat unii furnizori iarna trecută, a declarat Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

"Am avut două runde de întâlniri pregătitoare a comandamentului de iarnă în care am analizat incidentul, situaţia care a fost creată atunci când consumul de gaze a expandat ca urmare a temperaturilor scăzute, faptul că o parte din furnizorii de gaze nu şi-au îndeplinit obligaţiile pe care le aveau vis-a-vis de stocarea de stocuri de gaze şi analizele referitoare la preţurile deosebit de ridicate cu care au făcut importurile”, a declarat Traicu, răspunzând unei întrebări legate de verificările autorităţilor privind furnizorii care nu şi-au făcut stocul de gaze iarna trecută, potrivit Mediafax.

El a adăugat că “acei furnizori au venit după aceea să li se recunoască preţurile mari la care au importat gazele respective, iar acum noi toţi suportăm acest lucru. Nu li s-au recunoscut costurile atunci şi le-am recunoscut acum, cu o creştere de 5% a gazelor în luna septembrie".

El a adăugat că nu ştie dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sancţiuni respectivilor furnizori.

Preţul gazelor naturale livrate populaţiei a crescut în septembrie cu 5%, iar cel destinat firmelor cu 10%, întrucât creşterea costurilor nu a fost transferată în preţurile finale în ultimii ani.

"Pentru a preveni această situaţie, am luat trei măsuri: am mărit producţia pe cărbune, am stabilizat producţia pe energie electrică şi am redus producţia de energie electrică pe gaze doar la cea în cogenerare", a adăugat Traicu.

El a făcut aceste declaraţii la finalul unei conferinţe de presă, organizată după încheierea unei şedinţe a Comandamentului de iarnă, constituit în vederea coordonării şi monitorizării Programului de iarnă în domeniul energetic pentru perioada 1 octombrie 2012 - 31 martie 2013.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite