De ce fonduri vor putea beneficia comunele şi oraşele din România pentru modernizarea sistemelor de iluminat public

0
0
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Începând din această săptămână, primăriile din ţară pot cere milioane de lei pentru înlocuirea corpurilor de iluminat public care au consum mare de energie cu unele mai eficiente.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) reaminteşte că începând cu data de 16 august, unităţile administrativ-teritoriale care doresc să participe în cadrul Programului Iluminat Public îşi pot crea conturile de utilizator în aplicaţia informatică pusă la dispoziţie pe site-ul AFM. 

Ulterior, începând cu data de 19 august, ora 10:00 , solicitanţii vor depune cererile de finanţare, împreună cu documentaţia aferentă, în aplicaţia informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.  Potrivit AFM, conturile create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul Programului aferente sesiunii din 2021 rămân valabile şi pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanţare şi în cadrul acestei sesiuni.

Bugetul alocat sesiunii de finanţare este de 500.000.000 lei. Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi. 

„Acest program reprezintă un sprijin pentru comunele, oraşele şi municipiile din România care doresc să-şi modernizeze sistemele de iluminat public, întrucât proiectul de ghid prevede o finanţare de până la 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie. Aceste îmbunătăţiri se vor reflecta în optimizarea consumului de energie şi, implicit, în reducerea facturilor la utilităţi, precum şi în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu Adrian Neculăescu. 

Programul se adresează unităţilor administrativ-teritoriale organizate de la nivel de comună, oraş sau municipiu care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătăţirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care să reducă semnificativ consumul de energie şi, implicit, factura publică.

Finanţarea în cadrul acestui program se va acorda în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, respectiv: pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori - maximum 1.000.000 lei, iar pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori - maximum 2.000.000 lei. În cazul oraşelor se vor acorda maximum 3.000.000 lei, pentru municipii de rang 0 - municipiul Bucureşti - maximum 50.000.000 lei, pentru municipii de rang I - maximum 6.000.000 lei, iar pentru municipii de rang II - maximum 5.000.000 lei. 

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite