De ce a ajuns motorina mai scumpă decât benzina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Preţurile motorinei au ajuns marţi mai scumpe cu circa 60 de bani decât ale benzinei, conform datelor publicate pe site-ul Monitorul preţurilor la carburabnţi, gestionat de Consiliul Concurenţei.

Preţurile motorinei standard la acest moment sunt cuprinse între 8,31 lei/ l şi 8,48 lei/l la benzinăriile din Capitală, în timp ce preţurile benzinei standard variază între 7,67 lei/l şi 7,96 lei/l, cu 52 până la 64 bani mai puţin.

Contactat telefonic, specialistul în energie Dumitru Chisăliţă a explicat pentru „Adevărul” care ar putea fi cauzele acestor distorsionări ale pieţei.

„În majoritatea statelor europene, motorina a fost mai scumpă astăzi decât benzina, dar cele mai mari diferenţe sunt în estul Europei, în apropierea Ucrainei. O explicaţie a acestui fenomen ar putea fi  cererea mai mare din aceste zile, provocată pe de o parte de războiul din Ucraina, iar pe de alta de nevoile din agricultură. 

Cel puţin în România, agricultorii au tot aşteptat subvenţiile mult promise de stat şi au ajuns în situaţia în care nu au mai putut amâna achiziţiile de motorină. Se ştie că o cerere mare a unui produs duce automat şi la o creştere de preţ.

Dar, repet, este doar o supoziţie. Sunt şi ceva diferenţe la cotaţiile pe burse, care pot duce la o creştere mai mare a preţurilor motorinei faţă de benzină”, a explicat expertul în energie.

Cum se formează preţul carburanţilor

România achiziţionează 78% din ţiţei din import la preţuri care sunt conectate la preţul ţiţeiului de pe bursele internaţionale. 

Acest ţiţei este rafinat, transportat, depozitat şi vândut prin benzinării clienţilor. Costul acestor operaţii este de cca. 1,6 lei/litru de benzina de Premium 95.

Ulterior statul aplica taxe si accize la pretul final, a explicat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite