Cum a ajuns România să importe gaze prin două firme cu capital rusesc, deşi nu are contract direct cu Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Importurile României de gaze ruseşti se fac prin două companii cu capital străin, agreate de Federaţia Rusă, fără ca ţara noastră să mai aibă în ultimii 22 de ani vreun contract direct cu Gazprom.

Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că statul român şi companiile din România nu au au contracte directe cu Gazprom, iar România susţine poziţia unitară a UE în faţa şantajului Rusiei de a plăti gazele în ruble.

Ministrul a dat asigurări cu privire la independenţa României faţă de gazul rusesc, spunând că ţara noastră este una dintre cele mai puţin dependente state în această privinţă. El a adăugat că nu există motive de panică, stocurile fiind suficiente. În postarea sa, Virgil Popescu mai declară: „Nici statul român şi nici companiile nu au contracte cu Gazprom, ci există intermediari ai companiei ruseşti care vând gaze în România. Cu privire la soluţiile pe termen scurt, mediu şi lung, Uniunea Europeană lucrează la operaţionalizarea unei platforme pentru achiziţionarea în comun a gazelor naturale”, a spus ministrul.

Virgil Popescu a declarat că România este foarte aproape de a finaliza acorduri pentru diversificarea surselor de aprovizionare şi transport de gaz, şi că vor fi realizate noi investiţii pentru creşterea surselor de producţie de energie, cu finanţare din PNRR şi Fondul pentru modernizare.

Convenţia româno-rusă privind livrarea şi tranzitul gazelor

Ulterior, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei România Inteligentă, a explicat că relaţiile română-ruse au început după Al Doilea Război Mondial, odată cu înfiinţarea fostului Consiliu de Ajutor Economic Reciproc (CAER - 1949) şi a Băncii Internaţionale de Investiţii (BII), dar România a eliminat posibilitatea încheierii unui contract direct de achiziţie a gazelor de la Gazprom.

Concret, la 25 octombrie 1996, România şi Rusia au încheiat o Convenţie, prin care parte rusă se angaja să asigure livrarea gazelor în România, iar partea română să asigure condiţiile de tranzit pe teritoriul ţării, responsabil în România fiind Regia Autonomă Romgaz (art. 1). Convenţia prevedea (art. 2) şi crearea unei societăţi pe acţiuni  intermediară „Romgaz R.A. şi RAO Gazprom în România, în conformitate cu legislaţia română, al cărei obiect de activitate va fi cumpărarea gazelor naturale rusesti şi vînzarea lor ulterioară consumatorilor diferitelor sectoare economice din România”. 

În cazul reorganizării Romgaz sau Gazprom, cele două state urmau să desemneze alte societăţi, însă în 2000, România a reorganizat Romgaz prin divizare, înfiinţând Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A; Societatea Comercială de Explorare şi Producţie a Gazelor Naturale Exprogaz S.A; Societatea Comercială de Distribuţie a Gazelor Naturale Distrigaz Nord S.A; Societatea Comercială de Distribuţie a Gazelor Naturale Distrigaz Sud S.A; Societatea Naţională de Depozitare Subterană a Gazelor Naturale "Depogaz", fără a înfiinţa o societate care să se ocupe de importurile de gaze ruseşti, aşa cum era prevăzut în convenţie.

„Modificările legislative româneşti, realizate în anul 2000, au fost de aşa natură încât să permită transferul contractelor de import gaze cu Gazprom de la Romgaz la o altă firmă privată. Faptele au făcut ca Gazprom să joace o carte mai inteligentă şi să determine impunerea pe piaţa din România nu a intermediarului dorit de români (băieţii deştepţi), ci a celor doriţi de el”, explică Dumitru Chisăliţă. 

Astfel, pentru o perioadă de 30 de ani capacităţile de import gaze în România (până în anul 2030), la nivelul celor convenite în Convenţia dintre Gazprom şi Romgaz din anul 1996, sunt contractate de două firme cu capital rusesc: Wintershall Elveţia, cu capital Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale ruseşti în ţări din Europa; Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Filiera intermediarilor agreaţi de Rusia

România a importat anul trecut cu 67% mai multe gaze naturale decât în anul 2020, cantitatea de gaze importată fiind de 2,503 milioane tone echivalent petrol (tep), potrivit datelor INS producţia internă de gaze naturale fiind de aproape 6,6 milioane tep, cu 0,4% (28.900 tep) sub cea din perioada ianuarie-noiembrie 2020.

În ce priveşte firmele care controlează importurile de gaze ruseşti, în baza de date a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) se află Imex Oil Limited (companie înregistrată în Cipru), numărul de telefon aferent filialei din România şi adresa acesteia corespunzând altor două companii, Conef Energy şi Conef Gaz, ambele afiliate grupului Alro.

Conef Energy este de altfel unul dintre intermediarii agreaţi de colosul Gazprom pentru piaţa locală. Mai mult, datele publice arată că toate cele trei firme, Imex Oil, Conef Energy şi Conef Gaz, au acelaşi administrator, şi anume pe Lisagor Vitalie.

La 25 octombrie când a fost semnată Convenţia dintre Federaţia Rusă şi România pentru gazele ruseşti premier al României era Nicolae Văcăroiu ( noiembrie 1992 - 11 decembrie 1996), iar în 2000, când Romgaz a fost reorganizat prin divizare şi s-a omis înfiinţarea unei companii care să se ocupe de importurile de gaz, premier era Mugur Isărescu (22 decembrie 1999 - 28 decembrie 2000)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite