Cum se pregătesc hipermarketurile pentru marea reducere de TVA
0Marile reţele comerciale îşi informează în amănunt clienţii despre modul în care vor reduce preţurile începând din 1 iunie şi unele chiar au furat startul ieftinirilor generate de scăderea la 9% a Taxei pe Valoarea Adăugată la alimente.
Apropierea datei de 1 iunie, când TVA la alimente va scădea de la 24% la 9%, a încins campaniile de marketing ale marilor reţele comerciale.
Mai agresive chiar şi decât în preajma sărbătorilor tradiţionale, hipermarketurile se întrec în promoţii şi anunţă (ori chiar practică deja) reduceri de preţuri proporţionale cu reducerea de TVA.
Mecanismul ieftinirii, explicat în amănunt
Pentru a-i asigura pe clienţi că preţul plătit este cel corect, reţeaua de retail Lidl a demarat o campanie de informare prin care le explică românilor cum procentul de 15% scăzut din valoarea actuală a TVA se va reflecta în noul preţ al produsului ca o reducere la raft de 12%.
Concret, dacă un produs are preţul net de un 1 leu, până acum preţul de vânzare era 1,24 lei (din care 0,24 lei reprezintă TVA).
De la 1 iunie, preţul de vânzare pentru acelaşi produs va fi de 1,09 lei (din care 0,09 lei va reprezenta TVA), astfel că diferenţa dintre preţul iniţial şi cel de după reducerea TVA ar trebui să fie de 15 bani, adică 12%.
Pentru a asigura transparenţa totală în ceea ce priveşte reducerea preţurilor prin aplicarea reducerii cotei de TVA, de la 1 iunie, Lidl va afişa la raft atât vechiul preţ al produsului, cât şi cel nou.
Dispar preţurile psihologice?
O consecinţă interesantă a reducerilor generate de scăderea TVA, în ceea ce priveşte strict modul de calculare şi de afişare a preţurilor, ar putea fi aceea că vor dispărea preţurile psihologice de tipul „xx,99 lei“.
Excepţie ar face doar produsele vândute în regim de promoţie, unde intervenţia asupra preţului este suplimentară faţă de simpla reducere a cotei de TVA.
Reduceri anticipate
Mai multe reţele comerciale au aplicat sau aplică în aceste zile, înaintea datei de 1 iunie, reduceri de fix 12%, oferindu-le clienţilor, în avans, experienţa ieftinirilor.
Carrefour, spre exemplu, susţine în avans reducerea TVA la zeci de mii de produse, aplicând scăderi de preţ încă de joi.
Astfel, din 28 mai reducerile se aplică la produse de cofetărie, peşte, îngheţată, conserve şi alimente pentru bebeluşi, apoi din 29 mai la brânzeturi, chipsuri, biscuiţi şi napolitane, cereale şi musli, produse, congelate şi pet food.
Din 30 mai, reducerile din Carrefour vor continua cu cele de la mezeluri, măcelărie, ouă, ciocolată şi apă, iar din 31 mai vor scădea preţurile la sucuri şi nectaruri, cafea şi ceai, alimente de bază, produse lactate, legume şi fructe, au anunţat miercuri, într-un comunicat, reprezentanţii companiei.
Reţeaua Profi a redus TVA la o serie de alimente încă de la începutul lunii mai, fiind primul retailer care aplică măsura obligatorie de la 1 iunie.
„Am luat această măsură excepţională încă din ultima zi a lui aprilie, deoarece suntem convinşi că scăderea preţurilor rezultată din reducerea TVA este o decizie cât se poate de bună pentru comerţ, o decizie care nu doar că le va permite oamenilor să cumpere produse de mai bună calitate, dar va şi spori vânzările în general“, a declarat Daniel Cîrstea, directorul general al magazinelor Profi.
Produsele cu TVA redus sunt marcate în magazinele reţelei cu etichete speciale, de culoare galbenă, dar, desigur, pe bonul fiscal aferent acestor produse TVA apare în continuare cu valoarea de 24%.
La Auchan, „marea acţiune de reducere integrală a TVA“ se desfăşoară între 21 şi 31 mai şi se realizează pentru peste 1.000 de produse.
Este vorba despre produse proaspete şi congelate, alimente de bază, dulciuri, băuturi nealcoolice, conserve şi alte produse de băcănie marca Auchan.
Hipermarketurile din această reţea oferă echivalentul reducerii de TVA de la 24% la 9% pentru preţul de bază în afara promoţiei, ceea ce se concretizează într-o reducere finală de 12,1% a preţului de vânzare.
Acţiunea este valabilă în limita stocurilor disponibile.
La fel, reţeaua Kaufland a redus preţurile în avans, din 26 mai. Ieftinirile sunt „conform cu reducerea TVA“ şi se aplică la diverse sortimente cum ar fi carnea de pasăre, produsele proaspete cu autoservire, mezelurile, produsele lactate (cu excepţia celor din categoria UHT), ouăle, brânzeturile, delicatesele proaspete, icrele, salatele şi preparatele din peşte.
Scăderi experimentale
Încă din al doilea weekend al lunii mai, Cora a anunţat, printr-un mesaj trimis deţinătorilor de card, că în zilele de 9-10 mai, persoanele care au card Cora vor putea cumpăra o dată pe zi, în limita a 300 de lei, produse alimentare cu TVA de 9%.
„Vrei să vezi cum va fi cu TVA 9%? Vino în acest weekend la Cora Alexandriei. Reducerea se aplică o dată/zi/card, în Tichet Cora, pentru alimente de maxim 300 de lei!“, a fost mesajul Cora pentru deţinătorii de card.
Reducerea TVA aduce câştiguri în plus pentru retaileri
Câştigurile marilor reţele de magazine ar putea avansa, în acest an, până la 20%, după reducerea cotei TVA la alimente de la 24% la 9%, pe fondul creşterii apetitului de consum şi al modificării marjelor operaţionale, arată studiul realizat de o companie de servicii de business dedicate mediului de afaceri.
Autorii acestui studiu anticipează, însă, că şansele ca alimentele să se ieftinească vor fi doar conjuncturale şi pe termen scurt.
„Artificiile cu preţuri le-am văzut şi în cazul reducerii TVA la pâine, iar rezultatele au fost contradictorii. Unele produse s-au ieftinit, altele nu. Estimăm că acelaşi fenomen se va produce şi după 1 iunie.
Vom vedea, probabil, pe termen scurt, o scădere de preţuri conjuncturală, urmată, pe termen mediu şi lung de o scumpire sensibilă, graduală, argumentată de motive de ordin operaţional, respectiv creşteri de preţuri la utilităţi şi carburanţi“, afirmă analiştii companiei.