Dan Vîlceanu, despre o posibilă fraudă în cazul City Insurance: Nu cred că din banii noştri, ai tuturor, trebuie să finanţăm fraude

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / George Călin
FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, a transmis, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern că, în cazul în care se constată o fraudă, acoperirea sumelor necesare pentru despăgubire în cazul City Insurance nu ar trebui să se facă din bani publici.

„Vreau să vă spun că eu în principiu nu sunt de acord, mai ales în condiţiile în care se dovedeşte că aici a fost o fraudă, cu acoperirea fraudelor din banii dumneavoastră şi ai noştri. Adică cu bani de la bugetul de stat. 

Cred că sumele trebuie recuperate de la cei care au săvârşit frauda şi dacă va exista o situaţie în care, eu ştiu, e nevoie să vină bani în plus la acest Fond, eu cred că nu poţi să acorzi aceşti bani decât cu titlu de împrumut, după care să-i recuperezi. 

Dar haideţi să vedem dacă se ajunge în această situaţie şi repet ce am spus nu cred că din banii noştri ai tuturor trebuie să finanţăm fraude", a spus Dan Vîlceanu, întrebat dacă are o soluţie pentru cazul în care nu sunt acoperite toate cheltuielile, transmite Agerpres.

Ministrul Finanţelor a precizat că în acest moment nu ştie dacă fondurile deţinute de FGA sunt suficiente pentru a acoperi toate solicitările.

În momentul de faţă din Fondul de Garantare al Asiguraţilor încă se plătesc şi alte falimente. Nu s-au terminat plăţile către toţi asiguraţii din falimentele anterioare, dar până la acest moment nu am informaţii să vă spun că Fondul va fi depăşit. Rămâne de văzut câţi asiguraţi se vor înscrie, ritmul în care se vor înscrie şi modul în care va fi consumat acest Fond", a spus Dan Vîlceanu.

Întrebat dacă ar trebui să răspundă cineva politic pentru acest caz, în condiţiile în care ASF are o conducere numită politic, el a răspuns că decizia aparţine Parlamentului.

Referitor la anchetele penale la adresa companiei, Vîlceanu a declarat că a citit în presă că există o sesizare făcută de conducerea ASF încă din ianuarie în legatură cu City Insurance şi că acţionarii companiei ar fi făcut o sesizare la DIICOT privind angajaţi ai City Insurance.

„Noi vorbim de posibilitatea existenţei unei fraude pentru că nu putem în momentul de faţă să acuzăm pe nimeni că ar fi săvârşit o fraudă câtă vreme nu există o decizie definitivă a unei instanţe. Dar sunt elemente care bineînţeles că te pun pe gânduri. Aici vorbim de o situaţie care nu se putea întâmpla peste noapte. Vorbim totuşi de un sistem care presupune şi reasigurarea tuturor poliţelor pe care le-ai încheiat şi în condiţiile în care toate lucrurile ar fi mers conform legii şi conform unei gestionări corecte şi prudenţiale a situaţiilor nu cred că s-ar fi ajuns aici. Rămâne de văzut. 

Eu vreau să vă spun că nu sunt şeful Ministerului Public. Anchetele le face Parchetul, sau mă rog, Parchetele sesizate şi în atribuţiile mele de ministru de Finanţe sau prin atribuţiile de ministru de Finanţe vin cu asemenea acte normative prin care să mă sigur că oamenii îşi primesc banii din Fondul de Garantare care este special destinat pentru asemenea situaţii", a explicat ministrul Finanţelor.

De asemenea, el a adăugat că în cazul în care se dovedeşte frauda printr-o procedură judiciară atunci Fondul de Garantare trebuie să recupereze suma acordată.

În data de 17 septembrie, Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance, solicitând totodată deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care Fondul de Garantare a Asiguraţilor poate efectua plăţi creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere licenţei de funcţionare a asiguratorului pentru care s-au constatat indicii de intrare în stare de insolvenţă.

La finalul şedinţei de Guvern, Dan Vîlceanu a transmis: „Astăzi a fost adoptată ordonanţa privind modificarea şi completarea legii 213 din 2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor. 

Ordonanţa a fost necesară pentru a consolida protecţia asiguraţilor în legătură cu falimentul unor societăţi de asigurare, principalele modificări ale acestei ordonanţe fiind următoarele: (...) 

Fondul este îndreptăţit să efectueze plăţi aferente despăgubirilor cuvenite creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile, şi aici urmează modificarea: termen calculat de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare şi constatare a existenţei indiciilor stării de insolvenţă a asiguratorului. Deci de la publicarea în Monitorul Oficial a retragerii licenţei şi nu de la intrarea în faliment a asiguratorului", a declarat ministrul.

Citeşte şi: Ordonanţa care facilitează accesul asiguraţilor City Insurance la daunele RCA a fost aprobată. Ce trebuie să ştie cei 3 milioane de români

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite